Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. prosinca 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Zajednička izjava supredsjedatelja Zajedničkog odbora EU-a i Ujedinjene Kraljevine

Supredsjedatelji Zajedničkog odbora EU-a i Ujedinjene Kraljevine, potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič i ministar u vladi Ujedinjene Kraljevine Michael Gove, jučer su održali politički sastanak radi rješavanja otvorenih pitanja povezanih s...

Zajednička izjava supredsjedatelja Zajedničkog odbora EU-a i Ujedinjene Kraljevine

Nakon intenzivnog i konstruktivnog rada EU-a i Ujedinjene Kraljevine proteklih tjedana dva supredsjedatelja sada mogu objaviti načelni dogovor o svim pitanjima, posebno u pogledu Protokola o Irskoj i Sjevernoj Irskoj.

Načelni je dogovor postignut, među ostalim, u sljedećim područjima: granične kontrolne postaje/mjesta ulaska namijenjena kontroli životinja, bilja i od njih dobivenih proizvoda, izvozne deklaracije, opskrba lijekovima, opskrba supermarketa rashlađenim mesom i drugim prehrambenim proizvodima te pojašnjenje o primjeni državne potpore u skladu s uvjetima Protokola.

Stranke su postigle i načelni dogovor o odlukama koje Zajednički odbor mora donijeti prije 1. siječnja 2021. To se posebno odnosi na praktične aranžmane u pogledu prisutnosti EU-a u Sjevernoj Irskoj kada tijela Ujedinjene Kraljevine provode provjere i kontrole u skladu s Protokolom, utvrđivanje kriterija za robu za koju se smatra da „ne postoji rizik” ulaska u EU pri prijevozu iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku, izuzeće subvencija u poljoprivredi i ribarstvu iz pravila o državnim potporama, dovršetak popisa predsjednika arbitražnog vijeća za mehanizam rješavanja sporova kako bi to vijeće od sljedeće godine moglo početi s radom te ispravljanje pogrešaka i propusta iz Priloga 2. Protokolu.

S obzirom na ta sporazumna rješenja, Ujedinjena Kraljevina povlači klauzule 44., 45. i 47. Zakona o unutarnjem tržištu Ujedinjene Kraljevine i neće uvoditi slične odredbe u Zakon o oporezivanju.

Sljedeći koraci

Načelni dogovor i nacrti tekstova koji iz njih proizlaze sada trebaju proći odgovarajuće unutarnje postupke u Europskoj uniji i Ujedinjenoj Kraljevini. Nakon toga sazvat će se peti redovni sastanak Zajedničkog odbora EU-a i Ujedinjene Kraljevine radi njihova formalnog donošenja. Sastanak će se održati u narednim danima i prije kraja godine.

Pojedinosti

Datum objave
9. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj