Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak15. lipnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Zajednička izjava potpredsjednika Ansipa i povjerenice Gabriel povodom godišnjice ukidanja naknada za roaming u Europi

Andrus Ansip, potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište i Mariya Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo objavili su godinu dana nakon ukidanja naknada za roaming u EU-u da su Europljani imali velike koristi od...

Od 15. lipnja - Roam Like At Home

Andrus Ansip, potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište i Mariya Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo objavili su godinu dana nakon ukidanja naknada za roaming u EU-u da su Europljani imali velike koristi od novih propisa:

„Sretni smo što vidimo da ljudi sve slobodnije koriste svoje mobilne telefone kada putuju u drugu državu unutar EU-a, osobito kada je riječ o mobilnom podatkovnom prometu. Osobe koje često putuju i mladi iz Europe osobito prepoznaju pogodnosti roaminga bez dodatnih troškova."

Ovo je primjer konkretnog poboljšanja života europskih građana zahvaljujući EU-u. „U roamingu kao i kod kuće” funkcionira i postaje navika: potrošači to znaju cijeniti, potrošnja raste i potražnja za mobilnim uslugama tijekom putovanja u EU-u vrlo je visoka. Od toga koristi imaju i potrošači i operateri. Veliko povećanje prometa u roamingu pozitivno utječe i na veleprodajne prihode operatera.

Naš glavni cilj bio je ukloniti velike prepreke stvorene naknadama za roaming za potrošače koji su bili ograničeni troškovima korištenja svojih telefona u drugim državama, ali i za mobilne operatere. Otkad smo ukinuli naknade potrošnja u podatkovnom prometu povećala se više nego peterostruko te je ostvareno gotovo dva i pol puta više poziva unutar EU-a i Europskog gospodarskog prostora. To su odlične vijesti.Osim toga, 82 % osoba koje su prošle godine putovale u drugu državu članicu EU-a navodi da su imale koristi od novih propisa. Više nitko ne mora nakon povratka s godišnjeg odmora ili poslovnog putovanja izvan svoje zemlje doživljavati šokove kada primi račun.

Nastavit ćemo suradnju s nacionalnim regulatornim tijelima kako bismo pratili kretanja na tržištima mobilnih telefona u cijeloj Europi i osigurali da se propisi ispravno primjenjuju.

Dobrim vijestima za građane Europe tu nije kraj. Osim ukidanja naknada za roaming, od 1. travnja ove godine građani Europe mogu se na putovanjima koristiti svojom pretplatom na internetske sadržaje. Od 3. prosinca ove godine europski potrošači moći će pronaći najpovoljnije ponude na internetu kada kupuju robu ili usluge diljem EU-a bez diskriminacije na temelju državljanstva ili boravišta.”

Kontekst

Zahvaljujući novim propisima EU-a o roamingu, koji su na snazi od 15. lipnja 2017., potrošači na putovanjima u drugu državu unutar EU-a svoje mobilne telefone mogu koristiti bez plaćanja dodatne naknade, isto kao da su kod kuće.

Prema zadnjem istraživanju Eurobarometra o roamingu 62 % Europljana zna da su ukinute naknade za roaming, a 69 % njih smatra da će sami ili netko koga poznaju od toga imati koristi. Osobito osobe koje često putuju i mladi prepoznaju očite koristi od novih propisa.

Ukidanje naknada za roaming bilo je važno kako bismo jedinstveno tržište EU-a učinili spremnim za digitalno doba. Komisija je predstavila ukupno 29 zakonodavnih prijedloga u okviru strategije jedinstvenog digitalnog tržišta. Dosad je prihvaćeno 16 prijedloga, a prvi koji su stupili na snagu bili su novi propisi o roamingu, prenosivosti internetskog sadržaja i propisi o neopravdanom geografskom blokiranju.

Komisija poziva suzakonodavce da do kraja 2018. prihvate i preostalih 13 zakonodavnih prijedloga u okviru strategije jedinstvenog digitalnog tržišta.

Pojedinosti

Datum objave
15. lipnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj