Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak5. travnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Volite li soparnik?

Europska komisija danas je odobrila zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla za poljički soparnik (ZOZP).

20160405_poljicki-soparnik.jpg


Komisija je danas odobrila unos jednog novog proizvoda iz Hrvatske u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Riječ je o poljičkom sopraniku. Oznaka će biti dodana na popis više od 1300 već zaštićenih proizvoda.

"Poljički soparnik"/"Poljički zeljanik"/"Poljički uljenjak"/ je obredni svečani pekarski proizvod s područja nekadašnje Poljičke Republike.

Priprema se od mekog pšeničnog brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog i miješanog (maslinovo i suncokretovo ulje u omjeru 1:1) ulja, češnjaka, soli i vode, razvaljenog tijesta ispunjenog blitvom i crvenim lukom „kapulom“ , a peče se u užarenom otvorenom ognjištu „kominu“ u žeravi s lugom (na žaru posut pepelom).

Očekuje se da će ova oznaka doprinijeti očuvanju tradicije u pripremi soparnika, te identiteta i prepoznatljivosti područja iż kojeg potječe.

Kontekst:

Politika kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Europska komisija teži poticanju raznolikost poljoprivredne proizvodnje radi postizanja bolje ravnoteže između ponude i potražnje na tržištima. Promicanje proizvoda koji imaju određene karakteristike značajno doprinose ruralnom gospodarstvu, kako poboljšanjem prihoda poljoprivrednika tako i zadržavanjem ruralnog stanovništva na tim područjima. Veliki broj potrošača u svojoj prehrani pridaje veću važnost kakvoći prehrambenih proizvoda nego njihovoj količini. Ova potraga za specifičnim proizvodima generira potražnju za poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima s odredljivim sustavom kvalitete. Pravo EU-a određuje stroge uvjete koji jamče standard primjenjiv na sve europske proizvode. osim toga, politikom kvalitete EU-a prepoznaju se proizvodi uzgojeni i proizvedeni u skladu s određenim specifikacijama. Sustavi kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u EU-u tijekom godina prošli su složenu nadogradnju.

Politika kvalitete proizvode razvrstava kroz tri kategorije a to su poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, vina i alkoholn apića i aromatizirana vina.

zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) - proizvodi koji se proizvode, prerađuju i pripremaju na određenom zemljopisnom području, koristeći priznato znanje i iskustvo.

zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) - proizvodi koji nisu nužno iz određenog područja ali su usko povezani s tim područjem te se najmanje jedna od faza proizvodnje, prerade ili pripreme odvija u tom području.
zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS) - proizvodi proizvedeni na tradicionalan način ili od tradicionalnih sastojaka bilo u smjesi ili sredstvima za proizvodnju

Zaštićeni proizvodi kao i oni u postupku zaštite objavljeni su u bazi podataka o podrijetlu i registraciji - Database of Origin and Registration. DOOR trenutno sadrži oko 600 proizvoda zaštićene oznake izvornosti, 670 zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla i oko 50 s oznakom zajamčeno tradicionalnog podrijetla.

E-Bacchus - baza podataka zaštićenih oznaka izvornosti, zemljopisnog podrijetla i tradicionalnih izraza za vina. Unesene oznake su iz država članica Europske unije i država koje su s Unijom sklopile bilateralne sporazume o trgovini vinom.
E-Spirit-drinks - baza podataka zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla za žestoka alkoholna pića. Unesene oznake odnose se većinom na države članice Europske unije.
europski registar zemljopisnih oznaka aromatiziranih pića (Register of geographical designations of Aromatized drinks based on wine products) - baza podataka zaštićenih oznaka aromatiziranih pića od vina. Uneseno je trenutno samo 5 proizvoda.

Hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi zaštićeni u Europskoj uniji:

Kako registrirati oznaku izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta?

Više:

* Video zapis: Tastes of Europe


Brošura: O okusima Europe (Tastes of Europe) na hrvatskom jeziku


Web stranice Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj - kvaliteta


Hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi zaštićeni u Europskoj uniji

Pojedinosti

Datum objave
5. travnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj