Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak22. studenoga 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

VLADAVINA PRAVA: U Kući Europe u Zagrebu održana radionica Europske komisije o borbi protiv korupcije

Na radionici je Europska komisija okupila predstavnike relevantnih nacionalnih institucija, tužitelje i suce te predstavnike civilnog društva i akademske zajednice.

Izvješće

Europska komisija u Kući Europe u Zagrebu u utorak 21. studenoga 2023. organizirala je prvu radionicu s nacionalnim dionicima iz Hrvatske na temu borbe protiv korupcije. Radionica je organizirana u kontekstu novoosnovane Mreže EU-a za borbu protiv korupcije čiji je cilj stvoriti forum za razmjenu mišljenja i kreiranje zajedničkih rješenja na ovu temu. Na radionici je Europska komisija okupila predstavnike relevantnih nacionalnih institucija, tužitelje i suce te predstavnike civilnog društva i akademske zajednice. Nakon aktivnih rasprava u malim skupinama, sudionici su identificirali ključne izazove u borbi protiv korupcije kao što su dugotrajni kazneni postupci i nedovoljni kapaciteti institucija odgovornih za sprečavanje i borbu protiv korupcije.

 

Na radionici su izneseni i prijedlozi za jačanje borbe protiv korupcije, uz konkretne aktivnosti koje imenovani dionici za to trebaju provesti, uključujući, primjerice kako učiniti atraktivnijim za potencijalne zaposlenike rad u institucijama za borbu protiv korupcije, kako povećati učinkovitosti pravnog okvira, obrazovati javnosti o osobnom integritetu te podizati svijest o mogućnostima prijavljivanja korupcije. Mnoge od ovih aktivnosti uključene su i u prijedlog zakonodavstva EU-a o borbi protiv korupcije koji je Europska komisija predstavila u svibnju 2023.

 

Kao i u ostalim državama članicama Unije, Europska komisija nastavit će i u Hrvatskoj pratiti pozitivne odnosno negativne trendove vezane za borbu protiv korupcije kroz godišnje izvješće EU-a o vladavini prava, posljednji put usvojeno u srpnju 2023.

 

Pojedinosti

Datum objave
22. studenoga 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj