Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Vladavina prava: Prvo godišnje izvješće o stanju u području vladavine prava u Europskoj uniji

Europska komisija danas je objavila prvo izvješće o vladavini prava na razini EU-a. Današnje izvješće sadržava informacije iz svih država članica i obrađuje pozitivna i negativna kretanja iz cijelog EU-a. Vidljivo je da mnoge države članice imaju...

Vladavina prava: Prvo godišnje izvješće o stanju u području vladavine prava u Europskoj uniji

Cilj je novog izvješća o vladavini prava proširiti postojeći paket instrumenata EU-a, tj. dodati mu novi preventivni instrument te pokrenuti uključivu raspravu i izgradnju kulture vladavine prava u cijelom EU-u. Izvješće bi svim državama članicama trebalo koristiti kad budu tražile najbolji način borbe sa svojim nedostacima. Pomoći će im da uče iz iskustava drugih zemalja i pokazati kako se vladavina prava može dodatno ojačati uz potpuno poštovanje nacionalnih ustavnih sustava i tradicija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Vladavina prava i naše zajedničke vrijednosti temelj su naših društava. Oni su dio našeg zajedničkog europskog identiteta. Vladavina prava štiti građane od vladavine moćnika. Iako u EU-u imamo vrlo visoke standarde vladavine prava, nije sve idealno. Europska komisija nastavit će surađivati s nacionalnim tijelima kako bi se pronašla rješenja i zajamčila svakodnevna prava i slobode građana.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová rekla je: Danas naš paket instrumenata za vladavinu prava dobiva važnu dopunu. U novom se izvješću prvi put analiziraju sve države članice na isti način kako bi se utvrdili trendovi u području vladavine prava i pomoglo u sprečavanju nastanka ozbiljnih problema. Svaki građanin zaslužuje neovisno pravosuđe, slobodne i pluralističke medije i sigurnost da će se njegova temeljna prava poštovati. Možemo se zvati istinskom unijom demokracija tek kad to zajamčimo svim građanima.

Povjerenik za pravosuđe i zaštitu potrošača Didier Reynders izjavio je: Novo izvješće o vladavini prava početak je otvorenog i redovitog dijaloga sa svakom državom članicom i način na koji možemo razmjenjivati dobru praksu te se suočiti s problemima prije nego što postanu ukorijenjeni. Cilj je uspostaviti pravu kulturu vladavine prava svugdje u Europskoj uniji i pokrenuti istinsku raspravu na nacionalnoj razini i razini EU-a.

Glavni zaključci o stanju vladavine prava u državama članicama, te prateća izvješća možete pronaći ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
30. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj