Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak30. lipnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Većina građana država članica izvan europodručja vjeruje da je euro dobar za gospodarstvo

Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra većina građana (60 %) od šest država članica EU-a koje još nisu prihvatile euro smatra da je zajednička valuta pozitivno utjecala na one države članice koje je već upotrebljavaju.

Političke smjernice u okviru europskog semestra: Reforme i ulaganja za dugoročno blagostanje, konkurentnost, pravednost i otpornost EU-a

Većina njih također smatra da bi uvođenje eura imalo pozitivne posljedice za njihovu zemlju (53 %) i za njih osobno (56 %).

Ukupno 58 % ispitanika podupire uvođenje eura u svojoj zemlji. Potpora je najveća u Mađarskoj (72 % glasova) i Rumunjskoj (71 %), a slijede je Poljska (55 %), Švedska (54 %), Bugarska (49 %) i Češka (44 %). U svim zemljama osim Rumunjske najmanje polovica ispitanika smatra da su dovoljno informirani o euru, a više od osam od deset ispitanika (83 %) izjavilo je da se već koristilo euronovčanicama ili eurokovanicama.

Anketa je provedena u travnju ove godine u šest država članica izvan europodručja koje su se pravno obvezale na uvođenje eura: Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Švedska.

Komisija je u lipnju prošle godine ocijenila napredak tih država članica u pogledu pridruživanja europodručju.

Više:

Informativni članak

Više informacija

Pojedinosti

Datum objave
30. lipnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj