Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. kolovoza 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Veća potpora EU-a cijepljenju u regiji Istočnog partnerstva

U okviru napora Europske unije za potporu cijepljenju u partnerskim zemljama, Komisija je danas s 40 milijuna na 75 milijuna eura povećala paket pomoći za kupnju sigurnih i učinkovitih cjepiva protiv bolesti COVID-19 i ubrzavanje kampanja cijepljenja...

Veća potpora EU-a cijepljenju u regiji Istočnog partnerstva

Osim te pomoći, EU-a također podupire i inicijativu COVAX, svjetski instrument za osiguravanje pravednog i univerzalnog pristupa cjepivima protiv bolesti COVID-19, te radi na pravednoj i transparentnoj distribuciji cjepiva u zemljama Istočnog partnerstva. Prvi paket potpore u vrijednosti od 40 milijuna eura pokrenut je u veljači kako bi se u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom pojačala pripravnost za sigurno i učinkovito cijepljenje stanovništva. Potpora EU-a uključivala je osposobljavanje zdravstvenih djelatnika i medicinskog osoblja uključenog u kampanju cijepljenja, ključnu logističku potporu za isporuku i rukovanje cjepivima i zalihama, praćenje cijepljenja i sigurnosti, komunikaciju i angažman zajednice, kao i potporu za razvoj digitalnog certifikata o bolesti COVID-19.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izjavio je: Razorna pandemija bolesti COVID-19 opteretila je ljude, zdravstvene sustave i gospodarstva diljem svijeta. Nažalost, Istočno partnerstvo također je zahvaćeno. EU je odlučan u podupiranju naših istočnih susjeda u ubrzanju cijepljenja jer će to biti presudno za okončanje pandemije i pokretanje društveno-gospodarskog oporavka regije.

Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
11. kolovoza 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj