Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak3. srpnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

„Varaždinsko bučino ulje” u registru zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla

Poljoprivreda: Komisija odobrila „Varaždinsko bučino ulje” kao novu oznaku zemljopisnog podrijetla    

„Varaždinsko bučino ulje”

Europska komisija danas je odobrila dodavanje proizvoda „Varaždinsko bučino ulje“ iz Hrvatske u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Varaždinsko bučino ulje jestivo je djevičansko ulje dobiveno prženjem i mehaničkim prešanjem bučinih sjemenki (Cucurbita pepo L.). Ulje je tamnozelene do crne boje s crvenkastim refleksijima.

Aromom dominira miris, pomiješan s posebnim okusom orašastih plodova, bez stranog mirisa i okusa ili užegnutog okusa. Varaždinsko bučino ulje je aromatičan, glatka, suptilnog okusa i jasno prepoznatljivog mirisa prženih bučinih sjemenki. Ima mirisne, pikantne note i dobro uravnotežen buke. Varaždinsko bučino ulje svoja posebna svojstva duguje lokalnim proizvodnim praksama u kojima proizvođači sjemenke prerađuju na niskim temperaturama, bez dodatka aditiva, što omogućuje razvoj aromatskih nota koje su zaslađene u većoj mjeri nego na normalnim temperaturama prženja. Ugled proizvodnje proizvoda posljedica je stoljetne tradicije u Varaždinskoj županiji.

Ova nova oznaka podrijetla dodat će se na popis 1637 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni. Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se u bazi podataka eAmbrosia. Više informacija dostupno je o sustavima kvalitete, kao i na portalu Komisije GIView.

Pojedinosti

Datum objave
3. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj