Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak25. veljače 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Uvodne napomene predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Europskog Vijeća Charlesom Michelom i francuskim

"Današnji su događaji prekretnica za Europu. Bombe padaju na nedužne žene, muškarce i djecu. Oni strahuju za goli život, mnogi i umiru, a sve se to događa 2022., u samom srcu Europe."

Uvodne napomene predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Europskog Vijeća Charlesom Michelom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom nakon izvanrednog sastanka Europskog vijeća

Današnji su događaji prekretnica za Europu. Bombe padaju na nedužne žene, muškarce i djecu. Oni strahuju za goli život, mnogi i umiru, a sve se to događa 2022., u samom srcu Europe. Predsjednik Putin odlučio je vratiti rat u Europu. Riječ je o općoj invaziji na Ukrajinu, koja iz temelja ugrožava naš mirovni poredak.

No moram danas reći i ovo: Europska unija sasvim je jedinstvena. Večeras su europski čelnici složno osudili te okrutne i ničim izazvane napade. Stvari su sasvim jasne. Odgovornim smatramo Kremlj i to jasno pokazuje paket opsežnih i ciljanih sankcija koje su europski čelnici večeras odobrili i koje će imati najveći mogući učinak na rusko gospodarstvo i političku elitu. Sankcije će djelovati na pet područja: prvo, na financijski sektor, drugo, na energetski sektor, treće, na prometni sektor, četvrto, na kontrolu izvoza i zabranu financiranja izvoza te naposljetku, na viznu politiku. Istaknut ću najvažnije točke.

Prvo, u paketu su financijske sankcije koje će Rusiji onemogućiti pristup najvažnijim tržištima kapitala. Ciljamo na 70 % ruskog bankarskog tržišta, kao i na ključna poduzeća u državnom vlasništvu, uključujući područje obrane. Sankcije će Rusiji povećati troškove zaduživanja i inflaciju te postupno potkopati temelje ruske industrije. Ciljamo i na rusku elitu kojoj ćemo ograničiti depozite pa više neće moći skrivati svoj novac u sigurnim utočištima u Europi.

Drugo područje na koje su sankcije usmjerene jest energetski sektor, važno gospodarsko područje, ključno za rusku državu. Zabranom izvoza ciljamo na naftno tržište jer Rusija neće moći modernizirati svoje rafinerije nafte koje su joj 2019. donijele izvozni prihod od 24 milijarde EUR.

Treće je zabrana prodaje svih zrakoplova, rezervnih dijelova i opreme ruskim zračnim prijevoznicima. To će unazaditi taj ključni sektor ruskog gospodarstva i općenito povezanost zemlje. Tri četvrtine današnje ruske komercijalne zračne flote proizvedeno je u Europskoj uniji, SAD-u i Kanadi, pa je očita velika ruska ovisnost u tom području.

Četvrto je područje pristup ključnim tehnologijama. Ograničit ćemo ruski pristup važnim tehnologijama, poluvodičima i visokotehnološkim komponentama koje su joj prijeko potrebne za izgradnju prosperitetne budućnosti.

I naposljetku, vize. Diplomati i srodne skupine, kao ni poslovni ljudi, neće više imati povlašteni pristup Europskoj uniji.

Kao i uvijek, te smo mjere donijeli u koordinaciji s partnerima i saveznicima. To su, naravno, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjena Kraljevina, Kanada i Norveška, ali su im se sada pridružili i Južna Koreja, Japan te, primjerice, Australija. Naše jedinstvo je naša snaga i rusko vodstvo toga je svjesno. Dalo je sve od sebe da nas podijele, ali je taj pokušaj neslavno propao. Postigao je upravo suprotno – složniji smo i odlučniji nego ikad.

Na kraju, želim naglasiti da ovi događaji doista označavaju početak jednog novog doba. Naša analiza jasno pokazuje: Putin pokušava osvojiti prijateljsku europsku državu i silom preoblikovati zemljovid Europe. Ne smije i neće uspjeti.

Hvala.

Pojedinosti

Datum objave
25. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj