Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak5. lipnja 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Ususret novom europskom sustavu za postdiplomske studije

Kako bi se poboljšali sustavi za obrazovanje i osposobljavanje ključno je imati pristup pouzdanim informacijama o tome čime se bave osobe s diplomom nakon završetka visokog obrazovanja i o njihovoj percepciji o relevantnosti stečenog znanja. Dva...

Ususret novom europskom sustavu za postdiplomske studije

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Obrazovanje i osposobljavanje imat će ključnu ulogu u održivom gospodarskom i socijalnom oporavku Europske unije. Poznavanje kojim se kvalifikacijama promiče profesionalan uspjeh i osobno ispunjenje pomoći će u poboljšanju učinkovitosti i relevantnosti europskih sustava visokog obrazovanja. To će pomoći i u predviđanju budućih zanimanja i pripremi za njih.

Europska pilot-anketa o osobama s diplomom preddiplomskog, diplomskog i tercijarnog studija jednu i pet godina nakon završetka studija provedena je u osam zemalja (Austrija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Grčka, Malta, Litva i Norveška). Anketa ukazuje na ključne čimbenike za poboljšanje rezultata studija. Iskustvo u inozemstvu tijekom razdoblja studija povećava razinu vještina potrebnih za rješavanje problema. Poticajno okruženje za učenje, u kojem se predavanja nadopunjuju učenjem temeljenim na rješavanju problema i radu, omogućuje bolju pripremu za tržište rada.

Radno iskustvo povezano sa studijem kao dijelom kurikuluma smanjuje gotovo za polovicu rizik od nezaposlenosti ili rad na radnom mjestu s nižim kvalifikacijama. Međutim, manje od polovine ispitanika u anketi izvijestilo je da studiraju u poticajnom okruženju, što je ukazalo na potrebu za daljnjim naporima kako bi se podržao taj pristup. Inicijativa „Europska sveučilišta”, vodeća inicijativa europskog prostora obrazovanja, promiče učenje usmjereno na studente i izazove.

Dodatnim praćenjem osoba s diplomom u državama članicama, Ujedinjenoj Kraljevini, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu utvrđeno je da su potrebni znatni napori kako bi se stvorio usporediv sustav praćenja osoba s diplomom na razini Europe.

Pojedinosti

Datum objave
5. lipnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj