Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak17. travnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ušteda energije: Komisija predstavila nova pravila za smanjenje potrošnje električnih uređaja u stanju pripravnosti

Komisija je danas donijela nova pravila za smanjenje potrošnje energije električnih uređaja kao što su perilice rublja, TV uređaji i ručne konzole za videoigre u stanju pripravnosti.

Ušteda energije

Revidiranim pravilima uvodi se niz izmjena Uredbe o ekološkom dizajnu iz 2008. za uporabu električne energije u stanju pripravnosti, isključenosti i umreženom stanju pripravnosti, ažurirane 2013., nakon opsežnog savjetovanja s Europskim parlamentom i Vijećem. Promjenama se uzimaju u obzir tehnološki i tržišni razvoj tijekom posljednjih godina te se proširuje područje primjene pravila. Primjerice sada su obuhvaćeni proizvodi s niskonaponskim vanjskim napajanjem kao što su mala mrežna oprema (uključujući usmjerivače i modeme za Wi-Fi) ili bežični zvučnici.

Zahtijevanjem smanjene potrošnje električne energije za proizvode u stanju niske potrošnje energije Komisija procjenjuje da će se do 2030. ostvariti godišnja ušteda energije od 4 TWh, što znači godišnju uštedu CO2 od 1,36 milijuna tona ekvivalenta CO2. Od toga će koristi imati i potrošači jer će se smanjiti njihovi računi, a ukupna ušteda za potrošače procjenjuje se na 530 milijuna eura godišnje do 2030.

Zahvaljujući revidiranim pravilima potrošačima će biti dostupnije informacije o potrošnji energije u stanju pripravnosti, isključenom stanju i umreženom stanju pripravnosti te o vremenu koje je potrebno da proizvod automatski uđe u jedan od tih načina rada.

Proizvođači sada imaju prijelazno razdoblje od dvije godine do početka primjene tih novih pravila. Više informacija dostupno je ovdje.

 

Pojedinosti

Datum objave
17. travnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj