Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. listopada 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ured Europskog javnog tužitelja

Zajednička izjava povjerenika Günthera H. Oettingera i povjerenice Věre Jourove o suglasnosti Vijeća u pogledu osnivanja Ureda europskoga javnog tužitelja

Ured europskog javnog tužitelja

Pozdravljamo današnji dogovor s Vijećem o osnivanju Ureda europskoga javnog tužitelja. Nakon što je 20 država članica odlučilo sudjelovati u njegovu radu, imat ćemo snažno, neovisno i učinkovito tijelo za borbu protiv prekograničnih prijevara povezanih s PDV-om i transnacionalnih nezakonitih radnji kojima se nanosi šteta proračunu EU-a.

Osnivanje Ureda europskoga javnog tužitelja značit će istinsku promjenu. Mnogi slučajevi prijevare kojima se nanosi šteta proračunu EU-a imaju transnacionalni karakter. Stoga nam je potrebna institucija koja neće provoditi samo istrage, nego i prekogranični kazneni progon. Upravo to će biti zadaća budućeg javnog tužitelja. Osigurat će brže pokretanje postupaka protiv prekršitelja i veći povrat novca, od čega će korist imati europski porezni obveznici.

Zadovoljni smo što je 20 država članica udružilo snage u tu svrhu te smo sigurni da će im se pridružiti još zemalja EU-a. Osim toga, uvjereni smo da će sve države članice EU-a poduprijeti zajednička nastojanja da zaštitimo proračun EU-a od korupcije i prijevare. Komisija će iduće godine odrediti daljnje korake za eventualno buduće proširenje zadaća tužitelja kako bi se njima obuhvatila i prekogranična teroristička kaznena djela.

Nakon dogovora s Vijećem možemo se usredotočiti na to da Ured europskoga javnog tužitelja započne s radom najkasnije početkom 2020. Opremit ćemo ga potrebnim sredstvima kako bi što prije počeo ostvarivati rezultate.

Pojedinosti

Datum objave
12. listopada 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj