Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak24. siječnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Upravljanje migracijama: Komisija predstavila novu strategiju za učinkovitiji povratak

Kako bi se potaknulo osobe koje moraju napustiti EU, Komisija je 2021. donijela novu strategiju za dobrovoljni povratak i reintegraciju.

Upravljanje migracijama: Komisija predstavila novu strategiju za učinkovitiji povratak

Komisija je danas predložila operativnu strategiju za učinkovitiji povratak. Glavni je cilj strategije ubrzati provedbu i povećati ukupan broj povrataka, u skladu s pravom EU-a i Poveljom o temeljnim pravima. Strategijom su obuhvaćena četiri glavna područja: ciljane mjere za neposredne potrebe uključujući zajedničke operacije vraćanja u trećim zemljama, ubrzavanje postupka vraćanja, promicanje savjetovanja o vraćanju i reintegraciji i digitalizacija upravljanja vraćanjem.

Današnje obraćanje medijima povjerenice za unutarnje poslove Europske komisije Ylve Johansson i koordinatorice EU-a za povratak migranata Mari JURITSCH možete pogledati na ovoj poveznici.

Ova će strategija biti na dnevnom redu sastanka neformalnog Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove kasnije ovog tjedna.

Učinkovit i zajednički sustav EU-a za vraćanje ključan je za vjerodostojne sustave migracija i azila koji dobro funkcioniraju, kao i sveobuhvatan pristup novom paktu o migracijama i azilu. Učinkovit i zajednički sustav EU-a za vraćanje trebao bi služiti i kao sredstvo odvraćanja kako bi se doprinijelo smanjenju nesigurnih i nezakonitih migracija. Kako bi se potaknulo osobe koje moraju napustiti EU, Komisija je 2021. donijela novu strategiju za dobrovoljni povratak i reintegraciju. Imenovanje koordinatora EU-a za povratak u okviru Komisije, čime se objedinjuju aspekti politike vraćanja EU-a i podupire mreža na visokoj razini za vraćanje, jedna je od ključnih inovacija pakta čime se žele ostvariti opći ciljevi. Koordinator za povratak i mreža na visokoj razini za vraćanje uskoro će dovršiti operativnu strategiju i osigurati njezinu provedbu.

Pojedinosti

Datum objave
24. siječnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj