Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. siječnja 2019.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, 27. siječnja 2019.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust: Europska komisija objavila rezultate novog istraživanja o antisemitizmu; prvi potpredsjednik Timmermans u posjetu Poljskoj.

Zastava EU-a

Europska komisija objavila je uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, koji se obilježava 27. siječnja, rezultate istraživanja Eurobarometra o stavu Europljana prema antisemitizmu.

Tom je prilikom prvi potpredsjednik Timmermans izjavio: „Antisemitizam nažalost i dalje hara Europom. U doba kada je mržnja opet političko oruđe, naše židovske zajednice sve češće žive u strahu od diskriminacije, zlostavljanja, pa čak i nasilja. Svaki put kad je ugroženo međusobno poštovanje i tolerancija, jača antisemitizam. Stoga je iznimno važno da svaki Europljanin bude upoznat sa strahotama koje je antisemitizam izazvao u našoj povijesti. Odlaskom posljednjih žrtava koje su preživjele holokaust odgovornost da se najtamnije stranice naše povijesti nikad ne zaborave leži na sadašnjim i budućim naraštajima. Naša je sveta dužnost iskazati počast šest milijuna žrtava kako nikad ne bi bile zaboravljene i kako se nikad ne bi ponovile strahote iz prošlosti.”

Povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová dodala je: „Danas nam se možda čini da je prisutnost židovskih zajednica u Europi neosporna. No 74 godine nakon kraja holokausta znamo da to nije samorazumljiva činjenica. Uz sve poduzete inicijative iskreno se nadam da se će sav uloženi trud koji je Junckerova Komisija uložila u borbu protiv antisemitizma biti prekretnica u životu Židova u Europi.”

Pojedinosti

Datum objave
22. siječnja 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj