Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak9. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Unija omogućila veći izvoz moldavskih poljoprivrednih proizvoda

Dodatna liberalizacija uvoza u Uniju pomoći će moldavskim proizvođačima i izvoznicima da nadoknade tržišne gubitke koje su pretrpjeli zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Unija omogućila veći izvoz moldavskih poljoprivrednih proizvoda

Uskoro bi na europska tržišta trebalo stizati više moldavskih šljiva, grožđa i drugih poljoprivrednih proizvoda oslobođenih od carine. Europska komisija danas je predložila uredbu kojom se omogućuje privremeno poboljšanje pristupa tržištu za preostalih sedam proizvoda iz Moldove na koje se pri ulasku u Uniju još primjenjuju carinske kvote. Ta solidarna mjera osmišljena je kako bi se Moldovi pomoglo da nadoknadi gubitak glavnih tržišta i tranzitnih čvorišta za te ključne poljoprivredne proizvode zbog neopravdane ruske agresije na Ukrajinu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Neizazvana i neopravdana agresija Rusije ozbiljno utječe na gospodarstvo Ukrajine, ali i na gospodarstvo njezinih susjeda, u ovom slučaju Moldove. Današnja odluka, kojom se više nego udvostručuje sedam kvota za ključne poljoprivredne proizvode koje Moldova izvozi, konkretan je izraz solidarnosti Unije.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis izjavio je: Trgovina Moldove s ostatkom svijeta znatno je narušena zbog ruskog brutalnog i nezakonitog rata. Olakšavanjem pristupa tržištu za ključne poljoprivredne proizvode Unija pomaže Moldovi da preusmjeri pogođene trgovinske tokove. Time će se izravno pomoći moldavskim proizvođačima i poduprijeti gospodarska otpornost te zemlje u trenutačnim teškim okolnostima. Unija ponovno pokazuje da je spremna pomoći europskim susjedima.

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski rekao je: Nadam se da će ta dosad nezabilježena mjera moldavskim proizvođačima pomoći da kratkoročno smanje neke od tržišnih pritisaka. Dugoročno, potičemo moldavske partnere da ulažu u kapacitete za preradu i proizvodnju s većom dodanom vrijednošću. Daljnjim poboljšanjem kvalitete svojih proizvoda moldavski proizvođači dodatno će ojačati svoj položaj na tržištu Unije. Spremni smo im pružiti tehničku pomoć u tom pogledu.

Gotovo svi moldavski proizvodi već mogu ući u Uniju bez naplate carine na temelju detaljnog i sveobuhvatnog područja slobodne trgovine (DFCTA) između Unije i Moldove.

Predloženim mjerama obuhvaćeno je preostalih sedam proizvoda čiji izvoz iz Moldove u Uniju još nije sasvim liberaliziran, a to su šljive, stolno grožđe, jabuke, rajčice, češnjak, trešnje i sok od grožđa. Uredbom se na razdoblje od jedne godine više nego udvostručuje količina proizvoda koji se bescarinski mogu uvoziti iz Moldove u Uniju. Procjenjuje se da bi vrijednost bescarinskog uvoza sada mogla biti oko 55 milijuna eura, pri čemu se oko 10 milijuna eura odnosi na šljive, a 27 milijuna eura na stolno grožđe.

Dodatna liberalizacija uvoza u Uniju pomoći će moldavskim proizvođačima i izvoznicima da nadoknade tržišne gubitke koje su pretrpjeli zbog ruske agresije na Ukrajinu. Uz povećanje pristupa cestovnom prometu u Uniji (o čemu Moldova i Unija trenutačno pregovaraju), liberalizacija bi trebala znatno olakšati izvoz moldavskih proizvoda u Uniju i preko Unije. Osim toga, otvoreni smo za pregovore o daljnjoj uzajamnoj liberalizaciji, što bi bio napredak prema potpunoj liberalizaciji trgovine između Unije i Moldove.

Sljedeći koraci

Prijedlog sad trebaju razmotriti i prihvatiti Europski parlament i Vijeće Europske unije.

Kontekst

Moldova i Unija sklopile su 2014. Sporazum o pridruživanju, čiji je DFCTA sastavni dio. Taj sustav povlaštene trgovine omogućio je Moldovi da iskoristi ukidanje carina na izvoz u Uniju za svu robu osim za sedam poljoprivrednih proizvoda. Moldova uživa i veći pristup tržištu usluga u Uniji i bolje uvjete ulaganja. Sa svoje strane, Moldova se obvezala uskladiti svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom Unije u brojnim područjima.

Privremenim i izvanrednim mjerama koje je danas predložila Europska komisija dodatno će se poduprijeti i potaknuti postojeći trgovinski tokovi iz Moldove u Uniju te pružiti potpora gospodarstvu Moldove. Te su mjere u skladu s glavnim ciljevima Sporazuma o pridruživanju, a to su stvaranje uvjeta za pojačane gospodarske i trgovinske odnose koji doprinose postupnoj integraciji Republike Moldove u unutarnje tržište Unije te doprinos jačanju demokracije te političke, gospodarske i institucionalne stabilnosti u Moldovi.

Unija Moldovi pruža i znatnu financijsku pomoć zbog situacije uzrokovane ruskom agresijom u Ukrajini.

Više informacija

Prijedlog uredbe

Sporazum o pridruživanju između Unije i Moldove

Solidarnost Unije s Moldovom

Pregovori o liberalizaciji cestovnog prijevoza robe između Moldove i Unije

Pojedinosti

Datum objave
9. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj