Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak3. ožujka 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Ukrajina: Predsjednica von der Leyen i povjerenici u kontaktu s partnerima pogođenima ruskom invazijom

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i povjerenici već su tjedan dana posjećuju države članice EU-a i partnere koji su najviše pogođeni ruskom invazijom Ukrajine.

Ukrajina: Predsjednica von der Leyen i povjerenici u kontaktu s partnerima pogođenima ruskom invazijom

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i povjerenici već su tjedan dana posjećuju države članice EU-a i partnere koji su najviše pogođeni ruskom invazijom Ukrajine. Predsjednica von der Leyen danas u Rumunjskoj i Slovačkoj raspravlja o tome kako na najbolji način poduprijeti države članice EU-a koje dočekuju ratne izbjeglice iz Ukrajine. Jutros je predsjednica bila u Bukureštu na sastanku s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom. Održali su zajedničku konferenciju za medije koju možete pogledati ovdje, a napomene predsjednice možete pročitati ovdje.

Predsjednica se danas u Bratislavi sastala s predsjednicom Zuzanom Čaputovom i premijerom Eduardom Hegerom. Održali su konferenciju za medije u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, koju možete pogledati na kanalu EbS. Njezine će primjedbe biti objavljene ovdje.

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell i povjerenik Olivér Várhelyijučer su i danas boravili u Republici Moldovi. Pogledajte jučerašnju zajedničku konferenciju za medije s predsjednicom Sandu.

Povjerenik Janez Lenarčičdanas se nalazi u Moldovi, nakon jučerašnjeg posjeta Poljskoj s povjerenicom Ylvom Johansson, kako bi procijenio situaciju na terenu te potrebe za pomoći i koordinacijom za pružanje zaštite ukrajinskim ratnim izbjeglicama. Konferenciju za medije na poljsko-ukrajinskoj granici održanu jučer pogledajte ovdje.

Konferencija je održana nakon posjeta povjerenice Johansson Rumunjskoj i Slovačkoj u ponedjeljak i utorak, gdje je održala konferenciju za medije koja je dostupna ovdje, i njezina posjeta Poljskoj 21. veljače.

Nadalje, potpredsjednik Margaritis Schinas od jučer je u Beču i jutros je održao konferenciju za medije koju možete pogledati ovdje. Sutra će biti u Mađarskoj i posjetit će ukrajinsku granicu u Záhoniju. Zatim će otputovati u Budimpeštu i sastati se sa Sandorom Pintérom, mađarskim ministrom unutarnjih poslova te Davorom Božinovićem, hrvatskim potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova. Izjava potpredsjednika objavit će se na kanalu EbS.

Povjerenik Thierry Breton nalazi se u Estoniji od jučer, danas će otputovati u Latviju i sutra u Vilnius kako bi razgovarao o obrani, kibersigurnosti, dezinformacijama i utjecaju sukoba na jedinstveno tržište. Pratite zajedničku konferenciju za medije s premijerkom Ingridom Šimonytė u petak ujutro uživo na kanalu EbS.

Predsjednica von der Leyensudjelovala je 25. veljače i na sastanku na vrhu u Varšavi čiji su domaćini bili predsjednici Poljske i Rumunjske. Komisija je predložila opsežan i dosad nezabilježen paket mjera kao odgovor na rusku agresiju na teritorijalnu cjelovitost Ukrajine koji uključuje masovne sankcije te brzu i učinkovitu pomoć ljudima koji bježe od rata u Ukrajini. Više informacija dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
3. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj