Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak21. veljače 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ukrajina: EU šalje hitnu pomoć u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu

Nakon zahtjeva ukrajinske vlade za hitnu pomoć zbog opasnosti od daljnje eskalacije, Europska komisija koordinira isporuku osnovnih potrepština za potporu civilnom stanovništvu putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Ukrajina: EU šalje hitnu pomoć u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu

Nakon zahtjeva ukrajinske vlade za hitnu pomoć zbog opasnosti od daljnje eskalacije, Europska komisija koordinira isporuku osnovnih potrepština za potporu civilnom stanovništvu putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Time se podupiru napori Ukrajine u pogledu pripravnosti za sve moguće scenarije.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: EU izražava punu solidarnost s ukrajinskim narodom, među ostalim uz konkretnu potporu. Nakon što je Ukrajina zatražila našu pomoć, neprekidno radimo kako bismo pomogli vlastima. Hitna pomoć je već na putu. Slovenija, Rumunjska, Francuska Irska i Austrija već su dale prve ponude i u narednim danima očekujem sudjelovanje i drugih država članica EU-a.

Početna pomoć koja se nudi u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu uključuje medicinsku opremu i medicinske postaje, šatore i električne generatore iz Slovenije, Rumunjske, Francuske, Irske i Austrije. Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije u stalnom je kontaktu s ukrajinskim vlastima radi usmjeravanja dodatne pomoći, a EU je spreman pružiti potporu. Više pojedinosti dostupno je u priopćenju za medije.

Pojedinosti

Datum objave
21. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj