Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak4. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ukrajina: Donesen prijedlog o Kohezijskom djelovanju za izbjeglice u Europi

Komisija je pozdravila današnje donošenje prijedloga Vijeća o Kohezijskom djelovanju za izbjeglice u Europi (CARE) i o fondovima za unutarnje poslove za razdoblje 2014. – 2020.

Ukrajina: Donesen prijedlog o Kohezijskom djelovanju za izbjeglice u Europi

Komisija je pozdravila današnje donošenje prijedloga Vijeća o Kohezijskom djelovanju za izbjeglice u Europi (CARE) i o fondovima za unutarnje poslove za razdoblje 2014. – 2020. Kao rezultat toga, države članice imaju mogućnost iskoristiti preostala sredstva iz kohezijskih fondova za programsko razdoblje 2014. – 2020. za pružanje hitne potpore osobama koje bježe od ruske invazije na Ukrajinu.

To uključuje obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravstvene usluge i usluge skrbi o djeci, ali i osnovnu materijalnu pomoć kao što su hrana i odjeća. Osim toga, razdoblje provedbe fondova za unutarnje poslove produljit će se za godinu dana. Novim pravilima poduprijet će se potrebe za upravljanjem migracijama i granicama država članica nastale uslijed dolaska osoba koje bježe od rata protiv Ukrajine, posebno u pogledu potreba za prvim prihvatom kao što su hitni smještaj, hrana, zdravstvena skrb i dodatno osoblje.

Više informacija o naporima koje EU ulaže u pružanje potpore Ukrajini i državama članicama koje prihvaćaju ratne izbjeglice dostupno je na našoj internetskoj stranici posvećenoj toj temi. Izražavamo solidarnost s ukrajinskim narodom.

Pojedinosti

Datum objave
4. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj