Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak28. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ukrajina: 3,5 milijardi eura zemljama članicama za pomoć s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine

Nakon ruske invazije 24. veljače Komisija je uložila sve napore kako bi pružila potporu civilima koji bježe od rata te pomogla državama članicama da ih udome.

izbjeglice iz Ukrajine

Komisija je isplatila više od 3,5 milijardi eura zemljama članicama kako bi im pomogla u upravljanju dolaskom ljudi koji bježe od rata u Ukrajini na njihovo državno područje. Plaćanja za REACT-EU izvršena su u okviru Kohezijskog djelovanja EU-a za izbjeglice u Europi (CARE).

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: EU izražava solidarnost s Ukrajinom, kao i s našim državama članicama u njihovim naporima da prihvate ljude koji bježe od rata. Danas vidimo još jedan konkretan ishod naše solidarnosti u mobilizaciji kohezijskih fondova tamo gdje su najpotrebniji.

Povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit dodao je: Ljudima koji bježe od rata u Ukrajini potrebna je hitna potpora kako bi ponovno izgradili svoje živote na siguran način. Zahvaljujući tim sredstvima države članice mogu ponuditi hranu, smještaj, zdravstvenu skrb, obrazovanje, pomoć u pristupu radnim mjestima i više za one kojima je to potrebno.

Nakon ruske invazije 24. veljače Komisija je uložila sve napore kako bi pružila potporu civilima koji bježe od rata te pomogla državama članicama da ih udome. Konkretno, uvela je mogućnost fleksibilne mobilizacije dostupnih sredstava iz kohezijske politike u okviru programa za razdoblje 2014. – 2020., mogućnost stopostotnog sufinanciranja te je predložila povećanje pretfinanciranja u okviru inicijative REACT-EU za 3,5 milijardi eura.

Države članice sada mogu u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje je uvela Komisija. Doprinosom EU-a ublažit će se dodatno opterećenje javnih proračuna država članica jer se rashodi mogu pokriti retroaktivno od datuma invazije na Ukrajinu. Detaljnija analiza po zemljama dostupna je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
28. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj