Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. studenoga 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

U napredak digitalne tranzicije Komisija ulaže gotovo 2 milijarde EUR iz programa Digitalna Europa

Komisija je donijela tri programa rada Digitalne Europe i u njima je navela ciljeve i posebna tematska područja za koja će se izdvojiti ukupno 1,98 milijardi eura.

U napredak digitalne tranzicije Komisija ulaže gotovo 2 milijarde EUR iz programa Digitalna Europa

Prvi skup programa rada odnosi se na strateška ulaganja s pomoću kojih će se ostvariti Komisijini ciljevi za digitalno desetljeće Europe. Cilj je programa Digitalna Europa ojačati tehnološku suverenost Europe i staviti na tržište digitalna rješenja koja će koristiti građanima, javnim upravama i poduzećima.

Glavni program rada, vrijedan 1,38 milijardi EUR, usmjerit će na ulaganja u području umjetne inteligencije, računalstva u oblaku i podatkovnih prostora, kvantne komunikacijske infrastrukture, naprednih digitalnih vještina i široke uporabe digitalnih tehnologija u gospodarstvu i društvu do kraja 2022. Uz taj glavni program rada Komisija je objavila i dva posebna programa rada: prvi se odnosi na financiranje u području kibersigurnosti, a proračun mu je 269 milijuna EUR do kraja 2022.; drugi se odnosi na uspostavu i rad mreže europskih centara za digitalne inovacije, a proračun mu je 329 milijuna EUR do kraja 2023.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Programom Digitalna Europa gradimo sigurnu i održivu digitalnu infrastrukturu. Pomažemo i poduzećima da ostvare bolji pristup podacima ili da koriste rješenja koja se temelje na umjetnoj inteligenciji. Brinemo se da Europljani dobiju odgovarajuće vještine za aktivno sudjelovanje na modernom tržištu rada. Želimo da svi u Europi – građani, poduzeća i uprave – iskoriste tehnološka rješenja spremna za tržište.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je: Ovo je digitalno desetljeće Europe. Do 2030. podatkovno i računalstvo u oblaku, te kvantno i računalstvo na rubu mreže bit će glavni pokretači industrijskih i socijalnih inovacija. Današnje ulaganje od dvije milijarde EUR omogućit će europskim kompanijama svih veličina, a ponajviše novoosnovanim poduzećima, da iskoriste prilike koje se pružaju na brzorastućim tržištima. Europskim će građanima osigurati vještine potrebne za digitalnu sigurnost. Tako se jača naša tehnološka suverenost.

Glavni program rada Digitalne Europe odnosit će se na ulaganja, npr.:

  • uvođenje zajedničkih podatkovnih prostora (npr. podatkovnih prostora za proizvodnju, mobilnost i financije) koji će javnom sektoru i poduzećima, malim, srednjim i novoosnovanima, olakšati prekograničnu razmjenu podataka, kao i uvođenje objedinjene cloud-to-edge infrastrukture i usluga, što će biti okosnica digitalnih rješenja za siguran protok podataka;
  • izgradnja objekata za testiranje i eksperimentiranje s rješenjima koja se oslanjaju na umjetnu inteligenciju radi poticanja korištenja pouzdane umjetne inteligencije (i među malim, srednjim i novoosnovanim poduzećima) u reakciji na velike društvene izazove kao što su klimatske promjene i održiva zdravstvena skrb (npr. uvođenje objekata za testiranje umjetne inteligencije u zdravstvu i u pametnim gradovima i zajednicama);
  • uvođenje sigurne infrastrukture za kvantnu komunikaciju u EU-u (EuroQCI) koja će osigurati dobru otpornost na kibernapade;
  • osnivanje i održavanje diplomskih studija iz bitnih naprednih digitalnih tehnologija radi jačanja digitalnih vještina u Europi, kao i održavanje digitalnih tečajeva za mala i srednja poduzeća, što je najavljeno u Programu vještina i Strategiji za MSP-ove iz 2020.
  • uspostava, rad i trajno dinamično održavanje digitalnih usluga koje potiču prekograničnu interoperabilnost rješenja namijenjenih javnim upravama (npr. europski digitalni identitet).

Program rada za područje kibersigurnosti bavit će se ulaganjima u izgradnju napredne opreme, alata i podatkovne infrastrukture za kibersigurnost. Financirat će se razvoj i optimalno korištenje znanja i vještina povezanih s kibersigurnošću, poticat će se razmjena dobre prakse i osigurati široko uvođenje najsuvremenijih kibersigurnosnih rješenja u cijelom europskom gospodarstvu.

Kako bi se ispunili njegovi ciljevi, programom Digitalna Europa uspostavit će se mreža europskih centara za digitalne inovacije koja će osigurati pristup testiranju tehnologije i poticati digitalnu transformaciju privatnih i javnih organizacija diljem Europe, što se može odnositi i na vlade na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini. Europski centri za digitalne inovacije bit će važan instrument s pomoću kojega će EU-ove politike, posebno industrijska te politika koja se odnosi na mala, srednja i novoosnovana poduzeća, pomagati poduzećima i javnom sektoru u dvostrukoj zelenoj i digitalnoj tranziciji. Za program Digitalna Europa 1,98 milijardi eura.

Pojedinosti

Datum objave
10. studenoga 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj