Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak31. svibnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

U Milanu se održava glavna skupština za 400 centara EUROPE DIRECT

Europska komisija organizirala je glavnu skupštinu za više od 400 centara EUROPE DIRECT radi ponovnog pokretanja komunikacije na lokalnoj razini i uključivanja građana u ovim teškim vremenima.

Centri EUROPE DIRCT

Pouke prikupljene tijekom pandemije i rata u Ukrajini utjecale su na središnju ulogu Europske unije i potaknule preoblikovanje određenih europskih inicijativa i politika. U tom je kontekstu Europska komisija sazvala glavnu skupštinu svih centara EUROPE DIRECT u Milanu kako bi razmotrila razvoj situacije i ponudila centrima instrumente za prilagodbu komunikacijskih aktivnosti na terenu.

U ovim dosad nezabilježenim okolnostima Komisija nastoji ponovno pokrenuti partnerstvo s javnim tijelima, lokalnim upravama i nevladinim organizacijama koje su domaćini centrima EUROPE DIRECT te povećati njihovu sposobnost prenošenja europskih poruka.

EUROPE DIRECT je komunikacijska mreža čija je zadaća približiti Europu građanima na lokalnoj razini kroz suradnju na temu EU-a, njegovih politika, prioriteta i budućnosti. Uloga mreže je približavanje Europske unije građanima iz svih dijelova Europe. Mreža također blisko surađuje s lokalnim medijima u borbi protiv dezinformacija i promiče aktivno europsko građanstvo u školama.

U Hrvatskoj djeluje deset centara EUROPE DIRECT: u Karlovcu, Zadru, Slavonskom Brodu, Osijeku, Koprivnici, Šibeniku, Rijeci, Opuzenu, Splitu i Čakovcu.  

Glavna sjednica održava se u vrijeme povratka fizičke prisutnosti EU-a na lokalnu razinu nakon dvije godine ograničenja kretanja zbog COVID-a 19, a Milano je simbolička lokacija na kojoj je započela pandemija u Europi.

Povjerenik Paolo Gentiloni i potpredsjednica Europskog parlamenta Pina Picierno održali su govore i otvorili konferenciju.

Povjerenik Gentiloni izjavio je: Odgovor EU-a na gospodarski šok uzrokovan bolešću COVID-19 dosad je nezabilježen. Jednako odlučno odgovaramo i na novu krizu uzrokovanu ruskom agresijom na Ukrajinu. U ovako neizvjesnim vremenima komuniciranje o Europi važnije je i izazovnije nego ikad prije. Naši centri EUROPE DIRECT imaju ključnu ulogu kao kontaktne točke između naših građana i institucija EU-a. Svi bi trebali znati gdje se nalazi njihov lokalni centar EUROPE DIRECT kako bi u njemu mogli saznati što EU čini za njih.

Glavna skupština otvorena je u ponedjeljak, 30. svibnja, sadnjom Stabla Europe u zgradama Bosco Verticale u Milanu. Stablo je poklon gradonačelnika Milana Giuseppea Salea europskim institucijama kao simbol solidarnosti i mira.

Pojedinosti

Referencija
Europska komisija
Datum objave
31. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj