Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. studenoga 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

Tri godine u Europskoj uniji

Dostupni su vam mnogi izvori informacija o Europskoj uniji no niste sigurni kako započeti potragu i kome se zapravo obratiti? Postoje različite mrežne stranice i publikacije kojima želimo približiti Europsku uniju njezinim stanovnicima. "Kako do...

Usluge

Izvor: časopis «Svijet po mjeri», godina 5. broj 3., listopad 2016.

Autor članka: Alen Botica, SOLVIT HR Team leader, Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske

Tri godine u Europskoj uniji

Teme koje su obrađene u članku pročitajte ➡️


tri_godine_u_europskoj_uniji_.pdf English (3.63 MB - PDF)

Download

Od 2013. godine hrvatski građani i tvrtke koriste se uslugama različitih služba Europske komisije za informiranje ili za ostvarivanje prava u okviru zakonodavstva unutarnjega tržišta.

Iza naziva europskih služba kriju se pažljivo osmišljeni mehanizmi koji, iako namijenjeni građanima i poduzetnicima, mogu poslužiti kao kutija s alatom koja pomaže javnopravnim tijelima uvidjeti jesu li propisi učinkoviti i trebaju li se modernizirati ili uskladiti s pravilima Europske unije. – prenosimo iz medija

Koliko su građani, tvrtke i javna tijela svjesni mogućnosti koje im pružaju alati EU-a?

Stroj koji neprestano radi za slobodu kretanja ljudi, proizvoda, usluga i kapitala u Europskoj uniji naziva se jedinstveno tržište.

Važna je stavka jedinstvenoga tržišta mobilnost. Što znači mobilnost? Visokokvalificirani radnik koji živi i radi u razvijenoj državi članici EU-a svoj potencijal možda dovoljno ne koristi jer se nalazi u okruženju stručnjaka koji su mu konkurencija, dok u nerazvijenijim državama EU-a možda baš nedostaje radne snage u području njegove struke. S druge strane, postoji višak radnika u siromašnijim državama Europske unije kojima se nude bolji uvjeti rada u razvijenijim državama članicama EU-a. Europska unija zato naporno radi kako bi se olakšale formalnosti povezane s preseljenjem radnika i stručnjaka iz jedne države članice u drugu, odnosno da bi se omogućila mobilnost građana između država članica Europske unije.

Službe unutarnjeg tržišta informiraju građane koji se planiraju odseliti se u druge države, pomažu im razumjeti posebna pravila tih država, koja se ne usklađuju nužno nisu usklađena sa zajedničkim pravilima Europske unije, ili pak pojednostavljuju pretjerane formalnosti koje zahtijevaju tamošnja javnopravna tijela. Njihov je zadatak je ujedno potaknuti, ili omogućiti nove poslovne mogućnosti za poduzetnike na unutarnjem tržištu Europske unije.

Takve su službe u Hrvatskoj još uvijek novost. Mogli bismo reći da su one nedovoljno prisutne i u životima građana starijih članica EU-a, ali i u aktivnostima poslovnog svijeta te općenito u svijesti nacionalnih administracija europskih država. Moglo bi se reći kako građani, tvrtke i državna uprava tek pažljivo površinski grebu mogućnosti tih alata.

Iskustva upućuju na to da se neke tvrtke i građani ustručavaju koristiti usluge besplatnih alata Europske unije. Smatraju da će im javna tijela s kojima često odrađuju administrativne postupke zamjeriti što se žale na njihov rad, možda će njihov posao snositi neželjene posljedice ili će im se otežati formalnosti koje se ionako čine presporima. Preostaju samo strpljivi i uporni koji dolaze do rezultata, odgovora na svoje probleme ili uspijevaju promijeniti zastarjela pravila u drugim državama.

  • Internetski portal Vaša Europa – Your Europe
  • Pregled stanja jedinstvenog tržišta – Internal Market Scoreboard
  • Prenošenje prava EU-a u hrvatsko zakonodavstvo
  • Služba Vaša Europa – Savjeti (Your Europe Advice – YEA)
  • SOLVIT – rješavanje administrativnih problema u Europi
  • Notifikacija neharmoniziranih propisa u TRIS
  • EURES
  • Europska poduzetnička mreža
  • Europski potrošački centar (European Consumer Center)
  • Slanje pritužbi Europskoj komisiji

Pojedinosti

Datum objave
4. studenoga 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj