Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. rujna 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Trgovinski sporazum između EU-a i Kanade stupa na snagu

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između EU-a i Kanade privremeno stupa na snagu u četvrtak, 21. rujna.

Trgovinski sporazum između EU-a i Kanade stupa na snagu

ozdravljajući tu prekretnicu u trgovinskoj politici EU-a predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je: Ovaj sporazum sažima ono što želimo da bude naša trgovinska politika – instrument za rast u korist europskih poduzeća i građana, ali i alat za promicanje europskih vrijednosti, svladavanje globalizacije i oblikovanje globalnih pravila trgovine. Ovaj je trgovinski sporazum prošao temeljiti parlamentarni nadzor koji odražava sve veće zanimanje građana za trgovinsku politiku. Intenzivna razmjena mišljenja o CETA-i tijekom tog procesa dokaz je demokratičnosti europskog postupka donošenja odluka. Od država članica očekujem da provedu uključivu i temeljitu raspravu u kontekstu nacionalnih procesa ratifikacije sporazuma koji su u tijeku. Sada je vrijeme da naša poduzeća i građani na najbolji način iskoriste tu priliku i da svi vide kako naša trgovinska politika može proizvesti opipljive prednosti za sve.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: Uskoro će doći do promjena za naše izvoznike. Privremeno stupanje na snagu omogućuje poduzećima i građanima EU-a da odmah počnu uživati prednosti tog sporazuma. Iz njega proizlazi pozitivan signal za svjetsko gospodarstvo i potencijal za poticanje gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta. CETA je moderan i napredan sporazum kojim se naglašava naša predanost slobodnoj i poštenoj trgovini utemeljenoj na vrijednostima. Pomaže nam u oblikovanju globalizacije i pravila kojima se uređuje svjetska trgovina. Nadalje, CETA potvrđuje našu veliku predanost održivom razvoju i štiti sposobnost naših vlada da donose propise u javnom interesu. Ovaj sporazum znatno doprinosi jačanju našeg odnosa s Kanadom, strateškim partnerom i saveznikom s kojim imamo snažne povijesne i kulturne veze.

Privremena primjena CETA-e od 21. rujna slijedi nakon odobrenja država članica u Vijeću i Europskog parlamenta.

Međutim u potpunosti će i konačno stupiti na snagu nakon što sve države članice EU-a ratificiraju sporazum. Komisija će surađivati s državama članicama i Kanadom kako bi se osigurala njegova neometana i učinkovita provedba.

Što možemo očekivati od CETA-e?

CETA poduzećima iz EU-a svih veličina nudi nove prilike za izvoz u Kanadu. Ona će europskim poduzećima godišnje uštedjeti 590 milijuna eura carina koje plaćaju na robu koju izvoze u Kanadu. Od 21. rujna CETA-om se ukidaju carine na 98 % proizvoda (tarifnih stavki) kojima EU trguje s Kanadom. Osim toga, CETA europskim poduzećima omogućuje dosad najbolji pristup ponuđen poduzećima izvan Kanade za sudjelovanje u kanadskoj javnoj nabavi, i to ne samo na saveznoj razini nego i na razini provincija i općina.

Prednosti sporazuma posebno će osjetiti manja poduzeća koja si ne mogu priuštiti trošak birokracije povezan s izvozom u Kanadu. Mala poduzeća uštedjet će vrijeme i novac zahvaljujući, primjerice, ukidanju dvostrukih zahtjeva za testiranje proizvoda, dugotrajnih carinskih postupaka i skupih pravnih troškova. Tijela država članica koja se bave promicanjem izvoza spremna su pomoći poduzećima da započnu izvoziti u prekomorske zemlje, povećaju postojeću trgovinu i privuku ulaganja.

Zahvaljujući CETA-i stvorit će se nove prilike za europske poljoprivrednike i proizvođače hrane, a istovremeno će se u potpunosti zaštititi osjetljivi sektori EU-a. EU je na ograničen i izbalansiran način dodatno otvorio svoje tržište određenim konkurentskim kanadskim proizvodima te istodobno poboljšao pristup kanadskom tržištu za važne europske izvozne proizvode. Među tim proizvodima su sir, vino i žestoka alkoholna pića, voće i povrće te prerađeni proizvodi. CETA-om će se u Kanadi zaštititi i 143 „oznake zemljopisnog podrijetla” EU-a, visokokvalitetni regionalni prehrambeni proizvodi i pića.

Koristi od CETA-e imat će i 500 milijuna potrošača u EU-u. Sporazum će im donijeti veći izbor uz zadržavanje europskih standarda, jer će na tržište EU-a moći ući samo oni proizvodi i usluge koji u potpunosti udovoljavaju svim propisima EU-a. CETA-om se neće promijeniti način na koji EU zakonski uređuje sigurnost hrane, uključujući genetski modificirane proizvode i zabranu govedine tretirane hormonima.

Sporazumom se osigurava i veća pravna sigurnost u uslužnom gospodarstvu, veća mobilnost za zaposlenike poduzeća te okvir za međusobno priznavanje stručnih kvalifikacija u rasponu od arhitekata do rukovatelja dizalicama.

Nadalje, države članice mogu nastaviti organizirati javne usluge na način koji smatraju primjerenim. To i druga pitanja dodatno su razjašnjena u Zajedničkom instrumentu o tumačenju, koji će imati pravnu snagu. u kojemu je jasno i nedvosmisleno definirano što su Kanada i EU dogovorili u nizu članaka CETA-e.

Postupak i sljedeći koraci

EU i Kanada potpisali su CETA-u 30. listopada 2016. nakon odobrenja država članica EU-a u Vijeću. I Europski parlament dao je suglasnost 15. veljače. Kanadska strana ratificirala je CETA-u 16. svibnja 2017. Donošenjem svih potrebnih provedbenih propisa od strane Kanade otvoren je put za privremenu primjenu.

CETA će biti stavljena u punu provedbu nakon što sve države članice EU-a ratificiraju sporazum u skladu sa svojim ustavnim zahtjevima. Kada CETA u potpunosti stupi na snagu novi i poboljšani sustav sudova za ulaganja zamijenit će postojeći mehanizam rješavanja sporova između ulagača i države (ISDS) koji postoji u mnogim bilateralnim trgovinskim sporazumima koje su u prošlosti pregovorima dogovorile vlade država članica EU-a. Novi mehanizam bit će transparentan i neće se temeljiti na ad hoc sudovima.

Kontekst

Okvir odnosa između EU-a i Kanade utvrđen je u Sporazumu o strateškom partnerstvu kojim se omogućuje jača suradnja u strateškim područjima od zajedničkog interesa i odgovornosti, kao što su klima, sigurnost te vanjska i sigurnosna politika. Sporazum o strateškom partnerstvu privremeno se primjenjuje od 1. travnja 2017. i zajedno s CETA-om omogućuje daljnje produbljivanje odnosa između EU-a i Kanade.

Sporazumi o slobodnoj trgovini EU-a dokazano su potaknuli rast i otvaranje radnih mjesta u Europi. Jedan je od primjera trgovinski sporazum između EU-a i Južne Koreje. Otkad je taj sporazum stupio na snagu 2011. izvoz EU-a u Južnu Koreju povećao se za više od 55 %, izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda povećao se za 70 %, prodaja europskih automobila u Južnoj Koreji utrostručila se, a trgovinski deficit pretvoren je u suficit. I taj se sporazum nekoliko godina privremeno primjenjivao nakon ratifikacije na razini EU-a dok se čekalo da ga ratificiraju sve države članice EU-a.

U Europi o izvozu ovisi 31 milijun radnih mjesta. U prosjeku se svakim povećanjem izvoza za 1 milijardu EUR podupire 14 000 radnih mjesta u EU-u.

Učinak CETA-e na Austriju, Belgiju, Bugarsku, Cipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Grčku, Hrvatsku, Irsku, Italiju, Latviju, Litvu, Luksemburg, Mađarsku, Maltu, Nizozemsku, Njemačku, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju, Španjolsku, Švedsku, Ujedinjenu Kraljevinu

Pojedinosti

Datum objave
20. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj