Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA): Europska komisija započinje javno savjetovanje

Komisija je 31. ožujka pokrenula internetsko javno savjetovanje o tijelu za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA). U okviru Unijina odgovora na pandemiju bolesti COVID-19 i snažne europske zdravstvene unije, HERA ima za cilj poboljšati...

Tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA): Europska komisija započinje javno savjetovanje

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Pandemija bolesti COVID-19 otkrila je nedostatke u našoj kolektivnoj pripravnosti i sposobnosti za odgovor. Tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize – Unijina HERA – bitan je dio rješenja koje je nužno kako bismo se svi zajedno bolje pripremili za sljedeću zdravstvenu krizu i brže odgovorili na nju. HERA će ojačati našu sposobnost predviđanja, pripreme i pružanja odgovora. Kako bismo što prije postigli da se HERA može uspješno nositi sa sadašnjim i budućim izazovima, vrlo pažljivo ćemo saslušati stajališta dionika i pripremiti ambiciozan prijedlog koji će HERA-u učiniti snažnim stupom europske zdravstvene unije.

Savjetovanje je započelo 31. ožujka, trajat će šest tjedana, a sastoji se od pitanja o sljedećim temama:

  • okvir EU-a za razvoj, proizvodnju i primjenu medicinskih protumjera
  • procjene prijetnji i rizika na temelju predviđanja
  • informacije o dinamici tržišta i lancu opskrbe
  • razvoj i financiranje novih protumjera u kriznim vremenima
  • utjecaj, uloga, područje djelovanja i koordinacija budućeg tijela HERA.

Kontekst

Kako je u govoru o stanju Unije u rujnu 2020. najavila predsjednica von der Leyen, HERA je dio Europske zdravstvene unije. Njome će se osigurati posebna struktura za potporu razvoju, proizvodnji i uvođenju medicinskih protumjera tijekom prirodnih ili namjerno izazvanih zdravstvenih kriza. HERA bi za planiranje i koordinaciju medicinskih protumjera mogla koristiti predviđanja, praćenje i informacije o tržištu.

Pripremajući teren za novo Tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize Komisija je 17. veljače pokrenula novi europski plan pripravnosti za biološke prijetnje protiv varijanti virusa bolesti COVID-19, nazvan „inkubator HERA”. Nadovezujući se na mjere uvedene putem tog inkubatora, HERA će funkcionirati kao trajna struktura za izradu modelâ rizika, globalno praćenje, prijenos tehnologije, proizvodne kapacitete, mapiranje rizika u lancu opskrbe, fleksibilne proizvodne kapacitete te istraživanje i razvoj u području cjepiva i lijekova.

Sljedeći koraci

Savjetovanje će trajati 6 tjedana, do 12. svibnja 2021.

Usporedno s javnim savjetovanjem, Komisija će razgovarati i s državama članicama i dionicima.

Točno područje djelovanja HERA-e bit će određeno u zakonodavnom prijedlogu ove godine. Komisija će prije dovršetka zakonodavnog prijedloga razmotriti zaprimljene povratne informacije.

Više informacija

Otvoreno javno savjetovanje

Zdravstvena unija

Pojedinosti

Datum objave
6. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj