Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. ožujka 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Tijekom 10 godina postojanja Fonda više od 140 000 ljudi je dobilo pomoć

Europski fond za prilagodbu globalizaciji započeo je s radom prije deset godina. Fond je stvarni iskaz europske solidarnosti jer se iz njega financijski podupiru države članice kako bi se radnicima i trgovačkim društvima pomoglo u prilagodbi na...

20160505_workers_helmet_calendar.jpg

Deset godina iskazivanja europske solidarnosti kroz Europski fond za prilagodbu globalizaciji

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „Europski fond za prilagodbu globalizaciji jedan je od najkonkretnijih dokaza europske solidarnosti i ključan instrument za pružanje pomoći radnicima koji su zbog promjena u trgovinskim tokovima izgubili posao. Posljednjih deset godina pomogli smo više od 140 000 ljudi. Njegova je dodana vrijednost neupitna jer dopunjuje nacionalne mehanizme za pružanje pomoći radnicima zahvaćenima masovnim otpuštanjima i jer se iz njega financiraju mjere koje su prilagođene posebnim potrebama radnika kako bi im se pomoglo da se okrenu budućnosti.”

Europski fond za prilagodbu globalizaciji osnovan je posebice kako bi se pomoglo radnicima zahvaćenima zatvaranjem tvornica ili propadanjem određenih gospodarskih sektora. Osim toga, države članice mogu do kraja 2017. i pod određenim uvjetima mjerama iz Fonda obuhvatiti i mlade koji nisu zaposleni, ne obrazuju se ni osposobljavaju (NEET-ovi) iz regija s visokom stopom nezaposlenosti mladih zahvaćenih otpuštanjima za koja je moguće dobiti pomoć iz Fonda. Fond u tom smislu izravno pridonosi i dinamičnijem i konkurentnijem europskom gospodarstvu jer se povećavaju vještine i zapošljivost ugroženih radnika i mladih.

Komisija je od osnivanja Fonda 2007. zaprimila 148 zahtjeva iz 21 države članice. Ti zahtjevi sufinancirani su s gotovo 600 milijuna EUR, čime je pružena potpora za 138 888 otpuštenih radnika i 2 944 osobe koje nisu zaposlene, ne obrazuju se ni osposobljavaju.

Kako bi mogle ostvariti korist od financijske pomoći iz Fonda, države članice moraju za nju podnijeti zahtjev. EU može sufinancirati najviše 60 % troškova ponovnog uključenja otpuštenih radnika u tržište rada. Iz Fonda se financiraju projekti koji uključuju mjere poput potpore pri traženju zaposlenja i profesionalne orijentacije; obrazovanja, osposobljavanja i prekvalifikacije; mentorstva i savjetovanja te poduzetništva i osnivanja poduzeća.

Pojedinosti

Datum objave
7. ožujka 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj