Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak5. listopada 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Svjetski dan učitelja: Dan za priznanje ključne uloge nastavnika

Komisija provodi niz komplementarnih mjera i inicijativa u okviru europskog prostora obrazovanja kako bi pružila potporu nastavnicima tijekom njihove karijere, tijekom obrazovanja i trajnog stručnog usavršavanja.

Svjetski dan učitelja: Dan za priznanje ključne uloge nastavnika

Na Svjetski dan učitelja 5. listopada 2022. Komisija podiže svijest o važnosti nastavnika, predavača i ravnatelja škola. Komisija provodi niz komplementarnih mjera i inicijativa u okviru europskog prostora obrazovanja kako bi pružila potporu nastavnicima tijekom njihove karijere, tijekom obrazovanja i trajnog stručnog usavršavanja. Te mjere uključuju razvoj 25 akademija za stručno usavršavanje učitelja i nastavnika u okviru programa Erasmus+ do 2025. kako bi se stvorile mreže ustanova za obrazovanje učitelja i nastavnika, udruga nastavnika i dionika, povećanje broja i kvalitete razdoblja mobilnosti nastavnika u okviru programa Erasmus+ te provedbu europske nagrade za inovativno poučavanje kako bi se odalo priznanje radu nastavnika i njihovih škola.

Europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Učitelj, predavač ili ravnatelj čini mnogo više od osiguravanja našeg obrazovanja i osposobljavanja: oni mogu promijeniti smjer naših života jer pružaju inspiraciju i smjernice i izvan kurikuluma. Moramo im pružiti sredstva i te osigurati uvjete koji im omogućuju pružanje kvalitetnog, uključivog i inovativnog obrazovanja. Mreža Eurydice danas je objavila izvješće o činjenicama i brojkama „Plaće i naknade za nastavnike i ravnatelje škola 2021./2022.“

Uz druge čimbenike kao što su uvjeti rada, izgledi za razvoj karijere, prilike za profesionalni razvoj i priznavanje, plaće imaju važnu ulogu u uključivanju ljudi u tu struku i osiguravanju da se nastavnici osjećaju cijenjenima i dovoljno motiviranima da pružaju visokokvalitetno poučavanje i ispune zahtjeve koji se postavljaju pred tu struku. Izvješće sadržava pregled podataka za zemlje na kojima su prikazani podaci o plaćama i naknadama nastavnika te ravnatelja škola za svaki obrazovni sustav.

Pojedinosti

Datum objave
5. listopada 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj