Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak4. svibnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Svjetski dan slobode medija: Komisija se zalaže za slobodu i pluralizam medija

Prošli je tjedan Komisija donijela paket mjera za borbu protiv strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja čime se novinarima i borcima za ljudska prava pružaju alati za borbu protiv zlouporabe sudskih postupaka.

Svjetski dan slobode medija: Komisija se zalaže za slobodu i pluralizam medija

Danas, na Svjetski dan slobode medija, Komisija je ponovno potvrdila predanost obrani slobode i pluralizma medija u EU-u i izvan njega.

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová danas je tijekom obraćanja Europskom parlamentu izjavila: Ove godine želim odati počast novinarima koji su na prvim crtama u Ukrajini. Šalju nam informacije pod cijenu vlastitih života i pokazuju nam ono što Rusija ne želi da vidimo. Naš je glavni prioritet njihova sigurnost. Istodobno jačamo svoje djelovanje u EU-u predstavljanjem novog zakonodavstva protiv zlouporabe sudskih postupaka protiv novinara i Zakonom o slobodi medija koji je u izradi. (videoporuka).

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: Ruska vojna agresija na Ukrajinu podsjetila nas je da se sloboda i pluralizam medija, koji štite naše demokracije, ne mogu uzimati zdravo za gotovo. Nastavit ćemo podupirati medijsku industriju, štititi ugrožene novinare i neumorno se boriti za slobodne i neovisne medije. Predstojećim aktom o slobodi medija poticat ćemo otporno medijsko tržište koje građanima pruža raznolike i pouzdane informacije.

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell jučer je dao izjavu u ime EU-a. Komisija je 2020. prvi put predstavila sveobuhvatan europski pristup medijima koji se temelji na Akcijskom planu za europsku demokraciju i Akcijskom planu za medijsku i audiovizualnu politiku čiji su ciljevi jačanje europskih medija i očuvanje europske kulturne i tehnološke autonomije u digitalnom desetljeću.

Prošli je tjedan Komisija donijela paket mjera za borbu protiv strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja čime se novinarima i borcima za ljudska prava pružaju alati za borbu protiv zlouporabe sudskih postupaka. Tim se paketom dopunjuje Preporuka Komisije o sigurnosti novinara, kojom se utvrđuju mjere kao što su osnivanje neovisnih nacionalnih službi za potporu, uključujući telefonske linije za pomoć, pravne savjete, psihološku potporu i skloništa te mjere za osiguravanje njihove sigurnosti na internetu. Komisija će kasnije ove godine donijeti i Europski akt o slobodi medija, kojim će se prvi put u zakonodavstvo EU-a ugraditi mjere za zaštitu medijskog pluralizma i uredničke neovisnosti medija. Medijski pluralizam jedan je od ključnih elemenata godišnjeg izvješća o vladavini prava i u tom kontekstu Komisija nastavlja pratiti stanje u svim državama članicama EU-a. Komisija i dalje pruža financijsku potporu za poticanje slobode i pluralizma medija.

Pojedinosti

Datum objave
4. svibnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj