Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. ožujka 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Suzbijanje dezinformacija na internetu

U izvješću koje je danas predala povjerenici za digitalno gospodarstvo i društvo Mariji Gabriel stručna skupina na visokoj razini za suzbijanje širenja lažnih vijesti i dezinformacija na internetu iznijela je prijedlog definicije tog fenomena te dala...

Lažne vijesti

Stručna skupina poziva na više transparentnosti među internetskim platformama

Neovisni stručnjaci zalažu se za donošenje kodeksa načela na čije bi se pridržavanje obvezale internetske platforme i društvene mreže.

Izvješćem se dopunjuju početni uvidi iz javnog savjetovanja i istraživanja Eurobarometra, čiji su rezultati također objavljeni danas.

Svi će se ti doprinosi upotrijebiti za pripremu komunikacije o suzbijanju dezinformacija na internetu koju će Komisija objaviti na proljeće.

Povjerenica Gabriel izjavila je: „Zahvaljujem stručnoj skupini i profesorici Madeleine de Cock Buning, koja je odlično upravljala radom skupine kako bi se posao obavio u zadanom, vrlo kratkom, roku. Zahvaljujući prikupljenim mišljenjima i opsežnom zajedničkom stručnom znanju, sada na raspolaganju imamo široku paletu materijala koji će nam olakšati iznošenje niza konkretnih mogućnosti za bolje rješavanje rizika koje predstavljaju dezinformacije koje se šire putem interneta.

Stručna skupina preporučuje promicanje medijske pismenosti radi suzbijanja dezinformacija, razvoj alata za osnaživanje korisnika i novinara u borbi protiv dezinformacija, zaštitu raznolikosti i održivosti europskih informativnih medija te nastavak istraživanja učinka dezinformacija u Europi.

Zalaže se i za donošenje kodeksa načela na čije bi se pridržavanje obvezale internetske platforme i društvene mreže.

Pojedinosti

Datum objave
12. ožujka 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj