Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak16. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Sustav trgovanja emisijama EU-a: emisije stakleničkih plinova niže u 2020. za 13,3 %

Emisije stakleničkih plinova operatora obuhvaćenih sustavom EU-a za trgovanje emisijama (ETS) smanjile su se 2020. za 13,3 % u odnosu na 2019. Ukupno smanjenje posljedica je smanjenja emisija iz stacionarnih postrojenja od 11,2 % i izvanrednog...

Sustav trgovanja emisijama EU-a: emisije stakleničkih plinova niže u 2020. za 13,3 %

U sektoru električne energije došlo je do pada emisija od 14,9 %, što je odraz smanjenja potrošnje električne energije zbog pandemije i prelaska s ugljena na prirodni plin, kao i zamjene fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije. Iako je to znatno smanjenje emisija djelomično posljedica pandemije bolesti COVID-19, ETS je jedan od naših najučinkovitijih alata klimatske politike.

Komisija će u lipnju iznijeti prijedloge za jačanje i eventualno proširenje ETS-a pri predstavljanju zakonodavnog paketa „Fit for 55”, kako bi se politike prilagodile povećanim klimatskim ambicijama.

ETS-om su obuhvaćene emisije iz više od 10 000 elektrana, industrijskih postrojenja i zračnih prijevoznika, koji su zajedno izvor oko 40 % stakleničkih plinova u EU-u. Podaci o verificiranim emisijama za 2020. koje su prijavili operatori dostupni su na web-mjestu Dnevnika transakcija EU-a.

Pojedinosti

Datum objave
16. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj