Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak15. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Šumski požari: Vatrogasna flota EU-a spremna za sezonu 2022.

Flota sustava rescEU za gašenje požara 2022. uključuje 12 zrakoplova i helikopter iz šest država članica EU-a.

Šumski požari: Vatrogasna flota EU-a spremna za sezonu 2022.

Flota vatrogasnih zrakoplova EU-a od danas će biti operativna kako bi pomogla europskim zemljama u borbi protiv šumskih požara tijekom vrhunca sezone. Flota je dio sustava rescEU, europske pričuve resursa za odgovor na hitne situacije. Locirani u Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Španjolskoj i Švedskoj, 12 vatrogasnih zrakoplova i jedan helikopter za gašenje požara bit će spremni za uporabu ovog ljeta kada je zbog šumskih požara potreban zajednički europski odgovor kako bi se spasili životi, objekti i okoliš.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: Prošle smo godine svjedočili drugoj najgoroj sezoni šumskih požara u EU-u. To je bio bolan podsjetnik kako šumski požari razarajuće utječu na živote Europljana. Cijela flota sustava rescEU koja ima 13 vatrogasnih zrakoplova od danas je operativna i osigurava dodatnu zaštitu života, objekata i okoliša. To ne bi bilo moguće bez suradnje Hrvatske, Francuske, Grčke, Italije, Španjolske i Švedske, gdje se nalaze vatrogasni helikopter i zrakoplovi. Zahvaljujući toj floti EU je spremniji za suočavanje sa šumskim požarima.

Znanstvene prognoze za ovogodišnju sezonu šumskih požara predviđaju iznadprosječne rizike za središnju Europu i na cijelom Sredozemlju. Posebno su ljetni mjeseci topliji i sušiji nego prethodnih godina.   

Vatrogasni kapaciteti sustava rescEU za ovu godinu

Flota sustava rescEU za gašenje požara 2022. uključuje 12 zrakoplova i helikopter iz šest država članica EU-a koji su pripravni za raspoređivanje u zemlje EU-a u slučaju potrebe.

Flota se sastoji od:

  • 2 vatrogasna zrakoplova iz Hrvatske, 2 vatrogasna zrakoplova iz Francuske, 2 vatrogasna zrakoplova i jednog helikoptera iz Grčke, 2 vatrogasna zrakoplova iz Italije, 2 vatrogasna zrakoplova iz Španjolske i 2 vatrogasna zrakoplova iz Švedske.

Flota je strateški raspoređena u različitim državama članicama EU-a, koje upravljaju zrakoplovima i održavaju ih. Flotom sustava rescEU, koju u potpunosti financira EU, Europska komisija povećava kapacitete nacionalnih pružatelja pomoći po cijeloj Europi. Osim toga, više od 200 vatrogasaca i tehnička oprema iz Bugarske, Finske, Francuske, Njemačke, Rumunjske i Norveške bit će raspoređeni u Grčku kako bi se omogućila izravna potpora nacionalnim pružateljima pomoći tijekom sezone šumskih požara.

Kontekst

EU osigurava koordinirani pristup sprečavanju, pripremi i odgovoru na šumske požare. Ako veličina šumskog požara nadmašuje njezine kapacitete za odgovor, pogođena zemlja može zatražiti pomoć putem mehanizma EU-a za civilnu zaštitu. Nakon što je aktiviran, Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije koordinira i financira pomoć koju države članice EU-a i šest dodatnih država sudionica stavljaju na raspolaganje. EU je predvidio i Europska udružena sredstva za civilnu zaštitu kako bi raspolagao kritičnim količinama lako dostupnih kapaciteta civilne zaštite koji omogućuju snažniji i usklađen zajednički odgovor. Ako je zbog izvanredne situacije potrebna veća pomoć za spašavanje života, Komisija aktivira svoju vatrogasnu flotu rescEU kako bi se suočila s katastrofama u Europi. Operacije u kriznim situacijama olakšava i Copernicus, EU-ova usluga satelitskog kartiranja u kriznim slučajevima.  

Više informacija

Šumski požari

Sustav rescEU

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu

Europska udružena sredstva za civilnu zaštitu

Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije

Pojedinosti

Datum objave
15. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj