Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. srpnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Šumski požari: EU pruža ključnu pomoć mediteranskoj regiji

Nekoliko sredozemnih zemalja bori se sa šumskim požarima koji se i dalje brzo šire. EU je odmah djelovao koordinirajući razmještaj više od 490 vatrogasaca i devet vatrogasnih zrakoplova u Grčku i Tunis.

Šumski požari

S obzirom na to da se nekoliko zemalja bori sa šumskim požarima koji se brzo šire, EU poduzima mjere za jačanje borbe protiv požara i pruža prijeko potrebnu potporu pogođenim zajednicama s više od 490 vatrogasaca i devet zrakoplova za gašenje požara raspoređenih u Grčku i Tunis od 18. srpnja.

Šumski požari koji pustoše mediteransku regiju zahtijevaju hitan i jedinstven odgovor. Europska unija putem Mehanizma za civilnu zaštitu u potpunosti je solidarna i spremna pružiti potporu pogođenim zemljama. Zajedno izdvajamo dostupne resurse za borbu protiv požara i zaštitu naših građana i krajobraza. Također bih želio izraziti iskrenu sućut i potporu obiteljima i kolegama dvaju grčkih vatrogasaca koji su jučer izgubili život kad se njihov vatrogasni zrakoplov srušio na grčkom otoku Evii. To je najgori podsjetnik na to kako osobe koje prve reagiraju dovode u opasnost svoje živote kako bi spasile druge i naš okoliš.

Janez Lenarčić, povjerenik za krizne situacije - 26. srpnja 2023.

Šumski požari izazvani sušnim vremenskim uvjetima i visokim temperaturama predstavljaju ozbiljnu prijetnju životu, sredstvima za život i ekosustavima diljem Sredozemlja. Kao odgovor na to, Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu još jednom pokazuje da je on ključan instrument solidarnosti i suradnje među državama članicama EU-a i šire tijekom izvanrednih situacija.

Potpora Grčkoj i Tunisu

Dvije sredozemne zemlje aktivirale su Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, a EU je brzo odgovorio:

  • doprinosi odgovoru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu na šumske požare u Grčkoj. Ukupno je više od 490 vatrogasaca i 7 zrakoplova raspoređeno u različita područja zemlje. Jedan EU-ov časnik za vezu podupire koordinaciju operacija u Grčkoj, a EU-ovim satelitskim mapiranjem programa Copernicus pruža se procjena štete u nekoliko područja u regiji Atici i Rodosu.
  • Dva zrakoplova Canadair iz pričuve sustava rescEU smještene u Španjolskoj raspoređuju se u sjeverozapadni Tunis.

Odgovor EU-a na šumske požare

Prijelazna flota sustava rescEU uključuje: 10 amfibijskih zrakoplova (tip Canadaira), 14 lakših zrakoplova (tip air tractor/fireboss) i 4 helikoptera za prijevoz srednjeg/teškog tereta.

rescEU je dopuna pričuvi EU-a za civilnu zaštitu, koja danas broje četiri srednje amfibijska zrakoplova (tip Canadair), pet timova za gašenje šumskih požara na tlu bez vozila i 7 s vozilima te dva tima za procjenu/savjetodavne timove.

Osim toga, tijekom ljeta unaprijed je raspoređeno više od 400 vatrogasaca.

Kako bi bio bolje pripremljen za potporu državama članicama u toj sezoni šumskih požara, EU je ojačao svoj Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije posebnim timom za potporu šumskim požarima koji će pratiti, predviđati i rano djelovati.

Države članice mogu aktivirati Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kako bi zatražile pomoć u borbi protiv šumskih požara. rescEU jača odgovor EU-a u području civilne zaštite uspostavom pričuve koja se mobilizira ako nisu dostupna druga nacionalna sredstva.

 

Osnovne informacije

Mjere sprečavanja, pripravnosti i odgovora na šumske požare usko su povezane kako bi se spasili životi, egzistencija i zaštitio okoliš. Iskustvo stručnjaka za šumske požare, dobro osposobljenih vatrogasaca, informacijske tehnologije i dostatnih resursa za odgovor na požare donosi promjene.

EU osigurava koordinirani pristup sprečavanju, pripremi i odgovoru na šumske požare kada oni preopterećuju nacionalne kapacitete za odgovor. Ako razmjeri šumskih požara nadilaze kapacitete za odgovor neke zemlje, ona može zatražiti pomoć putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Nakon aktivacije Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije koordinira i financira pomoć koju države članice EU-a i devet dodatnih država sudionica stavljaju na raspolaganje putem spontanih ponuda. Osim toga, EU je uspostavio Europska udružena sredstva za civilnu zaštitu kako bi raspolagao kritičnim brojem lako dostupnih kapaciteta civilne zaštite koji omogućuju snažniji i usklađen zajednički odgovor. Ako je zbog izvanredne situacije potrebna dodatna pomoć kojom se spašavaju životi, pričuva za gašenje požara u okviru sustava rescEU poduzima se kako bi se osigurali dodatni kapaciteti za suočavanje s katastrofama u Europi.

Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije prati i razvoj šumskih požara uz potporu sustava ranog upozoravanja kao što je Europski informacijski sustav za šumske požare, dok EU-ova usluga satelitskog kartiranja za hitne slučajeve u okviru programa Copernicus dopunjuje operacije detaljnim informacijama iz svemira.  

Dodatne informacije

Priopćenje za medije na enleskom

Pomoć EU-a za šumske požare – pregled

rescEU

Satelitske snimke područja šumskih požara u Rodosu

Copernicusove satelitske snimke sredozemne regije

Pojedinosti

Datum objave
26. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj