Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. kolovoza 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Šumski požari: EU mobilizira pomoć za Grčku i druge zemlje u regiji

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu i dalje koordinira potporu u borbi protiv nezapamćenih šumskih požara u Grčkoj i ostatku Sredozemlja. Nakon zahtjeva Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije, Italije i Turske Europska unija pomogla je u mobilizaciji 14...

Šumski požari: EU mobilizira pomoć za Grčku i druge zemlje u regiji

Samo u Grčkoj trenutačno je raspoređeno 9 zrakoplova, gotovo 1000 vatrogasaca i 200 vozila. Tijekom vikenda na raspolaganje su stavljene vatrogasne jedinice iz Francuske, Njemačke, Poljske, Austrije i Slovačke. Pomoći će snagama koje su već u zemlji, vatrogasnim jedinicama s Cipra, iz Francuske, Češke i Rumunjske te avionima s Cipra, iz Švedske, Francuske, Hrvatske i Španjolske.

Još prošlog je tjedna osigurana pomoć u borbi protiv šumskih požara u Italiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Dva zrakoplova za gašenje požara iz Francuske poslani su na pogođena područja u Italiji, dva helikoptera za potporu operacijama u Albaniji iz Češke i Nizozemske, vatrogasci iz Slovenije, Bugarske i Austrije koji su raspoređeni kako bi pomogli Sjevernoj Makedoniji te dodatni zrakoplov iz Rumunjske, kao i vatrogasne operacije u Turskoj koje koordinira EU.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič rekao je: Koordiniramo jednu od najvećih europskih vatrogasnih operacija s obzirom na to da višestruki požari istodobno pogađaju nekoliko zemalja. Potrebno je odgovoriti na krizu i na europskoj razini. EU je u ovim teškim trenucima u potpunosti solidaran s Grčkom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Italijom i Turskom. Vrlo sam zahvalan svim zemljama koje su ponudile pomoć na njihovoj konkretnoj solidarnosti. Naše su misli sa svim pogođenim osobama i osobama riskiraju živote u borbi protiv požara.

Osim toga, EU-ov satelit za hitne slučajeve Copernicus pomaže u izradi karata za procjenu štete pogođenih područja u Sjevernoj Makedoniji i Grčkoj.

EU-ov Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije, koji radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu u redovitom je kontaktu s relevantnim nacionalnim tijelima radi pomnog praćenja stanja i usmjeravanja pomoći EU-a. Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
9. kolovoza 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj