Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak2. svibnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Stupio na snagu novi okvir gospodarskog upravljanja

Riječ je o najambicioznijoj i najopsežnijoj reformi pravila gospodarskog upravljanja od gospodarske i financijske krize.

EU zastave

Novi okvir gospodarskog upravljanja EU-om osmišljen za jačanje održivosti duga država članica i promicanje održivog i uključivog rasta u svim državama članicama stupio je na snagu 30. travnja 2024.  Riječ je o najambicioznijoj i najopsežnijoj reformi pravila gospodarskog upravljanja od gospodarske i financijske krize.

Novim okvirom promicat će se zdrave fiskalne politike te reforme i ulaganja u rast u okviru zajedničkih prioriteta EU-a. EU će tako postati konkurentniji i bolje pripremljen za buduće izazove podupiranjem napretka prema zelenom, digitalnom, uključivom i otpornom gospodarstvu, čime će se ojačati i europski sigurnosni kapaciteti. Njime se rješavaju nedostaci iz prethodnog okvira jednostavnijim, transparentnijim i učinkovitijim pristupom, uz veću nacionalnu odgovornost i bolju provedbu. Pravilima se uzima u obzir potreba za realističnim, postupnim i održivim smanjenjem povećanih razina javnog duga, među ostalim zbog pandemije bolesti COVID-19. 

Komisija je 26. travnja 2023. iznijela zakonodavne prijedloge za reformu okvira nakon produljenog razdoblja razmatranja i savjetovanja. Europski parlament i Vijeće službeno su okvir donijeli u travnju 2024. 

Sljedeći ključni korak bit će predstavljanje proljetnog paketa europskog semestra 19. lipnja, u kojem će Komisija državama članicama pružiti smjernice o sadržaju njihovih nacionalnih srednjoročnih fiskalno-strukturnih planova. U tim će se planovima utvrditi fiskalni ciljevi država članica te prioritetne reforme i ulaganja te će ih se predstaviti Komisiji do 20. rujna 2024. 

Više informacija o novom okviru dostupno je u našim pitanjima i odgovorima.   

Pojedinosti

Datum objave
2. svibnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj