Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. ožujka 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

STOP nasilju nad ženama!

Komisija predložila pristupanje EU-a Međunarodnoj konvenciji o borbi protiv nasilja nad ženama.

lady300w_shutterstock_19709458.jpg

Europska komisija danas je predložila da Europska unija ratificira Istanbulsku konvenciju Vijeća Europe, sveobuhvatan međunarodni sporazum o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Věra Jourová, povjerenica za pravosuđe, potrošače i ravnopravnost spolova, izjavila je: „Našim se prijedlogom odašilje jasna poruka: žrtve nasilja nad ženama moraju u čitavoj Europi dobiti bolju zaštitu.

Svaka treća žena u EU-u doživjela je fizičko ili seksualno nasilje – ili oboje. Više od polovice žena starijih od 15 godina doživjelo je seksualno zlostavljanje.

Te brojke nisu prihvatljive i suprotne su našim vrijednostima.Prijedlog da EU ratificira Istanbulsku konvenciju korak je naprijed i u našoj borbi protiv nasilja i u jamstvu ravnopravnosti spolova. Kako bi se zajamčila dosljedna provedba na svim razinama, koristim ovu priliku i da sve države članice koje još nisu ratificirale Konvenciju pozovem da to učine u što kraćem roku.“

Nakon pristupanja Konvenciji, EU i njegove države članice, u okviru pripadajućih ovlasti, zajamčit će provedbu niza prava i obveza kojima se štite žene (kriminalizacija rodno uvjetovanog nasilja, dostupnost skloništa, podrška putem telefona...).

Priopćenje za medijeInformativni članakDodatne informacijePojedinosti

Datum objave
4. ožujka 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj