Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak21. veljače 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Sredstva za obrazovanje nastavnika u Akademijama za stručno usavršavanje u okviru programa Erasmus+

Povjerenica Gabriel jutros je pokrenula prve projekte u okviru novih Akademija za stručno usavršavanje učitelja u okviru programa Erasmus+.

učitelji

Povjerenica Gabriel jutros je pokrenula prve projekte u okviru novih Akademija za stručno usavršavanje učitelja u okviru programa Erasmus+. Zahvaljujući 15 milijuna eura iz proračuna programa Erasmus+ koja će se uložiti tijekom tri godine u 11 projekata, nastavnicima će pružiti prilike za učenje koje uključuju mobilnost, platforme za učenje i profesionalne zajednice.

Na početku događanja povjerenica Gabriel izjavila je: Učitelji su jedna od profesija koje mijenjaju svijet. Kako se naše društvo mijenja, tako se mijenja i nastavničko zanimanje. Ne možemo poučavati nove vještine bez prilagodbe načina na koji poučavamo. Želimo da Akademije za stručno usavršavanje učitelja u okviru programa Erasmus+ postanu zajednice za cjeloživotno učenje nastavnika. Akademije za nastavnike trebale bi toj profesiji pružiti potporu, čime bi srodne karijere postale cijenjenje. To je još jedan veliki izazov pred nama, posebno zato što su se mnoge države članice počele suočavati s manjkom nastavnika.


Akademije za stručno usavršavanje učitelja u okviru programa Erasmus+ europska su partnerstva pružatelja usluga osposobljavanja nastavnika koja će razvijati europsku i međunarodnu perspektivu u obrazovanju nastavnika. Te će akademije prihvatiti višejezičnost, svijest o jeziku i kulturnu raznolikost, razvijati obrazovanje nastavnika u skladu s prioritetima EU-a u obrazovnoj politici i doprinijeti postizanju ciljeva europskog prostora obrazovanja. Prvi odabrani projekti uključuju 182 organizacije iz 23 zemlje. Od 182 organizacije sudionice 43 su pružatelji usluga inicijalnog obrazovanja nastavnika, 24 su pružatelji usluga trajnog stručnog usavršavanja, 47 škola za praktično osposobljavanje i 68 drugih organizacija s relevantnim stručnim znanjem u području obrazovanja učitelja i nastavnika i/ili tijela koja definiraju standarde, kvalifikacije ili osiguranje kvalitete za obrazovanje ili istraživanje učitelja i nastavnika. Novi poziv na podnošenje prijedloga za više projekata u okviru Akademija za stručno usavršavanje učitelja otvara se od 15. ožujka i otvoren je do 7. rujna 2022

Pojedinosti

Datum objave
21. veljače 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj