Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. prosinca 2019.Predstavništvo u Hrvatskoj

Sporazum o stvaranju prvog svjetskog „zelenog popisa”, klasifikacijskog sustava za održive gospodarske aktivnosti

Održivo financiranje: Komisija pozdravlja sporazum o klasifikacijskom sustavu za održiva ulaganja na razini EU-a

Održivo financiranje

Europska komisija pozdravila je današnji sporazum između Europskog parlamenta i Vijeća o stvaranju prvog svjetskog „zelenog popisa”, klasifikacijskog sustava ili taksonomije za održive gospodarske aktivnosti.

Sustavom se stvara zajednički jezik koji ulagači mogu upotrebljavati pri ulaganju u projekte i gospodarske aktivnosti koje imaju znatan pozitivan učinak na klimu i okoliš. Pomoći će pri povećanju privatnih i javnih ulaganja kojima će se financirati prelazak na klimatski neutralno i zeleno gospodarstvo te preusmjeravanju kapitala u zaista održive gospodarske aktivnosti i projekte. U sporazumu se naglašava predanost EU-a provedbi Pariškog sporazuma i ostvarenju klimatske neutralnosti do 2050.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije za gospodarstvo u interesu građana, izjavio je: Ovaj zakonodavni akt uvodi korjenite promjene u borbi protiv klimatskih promjena jer će usmjeriti milijarde eura u zelena ulaganja. Zahvaljujući zelenom popisu ulagači i industrija po prvi će put dobiti definiciju ekološki prihvatljivog ulaganja čime će se potaknuti održiva ulaganja. To će biti ključno za ostvarivanje europskog zelenog plana. Želim se zahvaliti Europskom parlamentu, državama članicama, finskom predsjedanju i izvjestiteljima na ustrajnim pregovorima zavaljujući kojima smo postigli kompromis.

Današnji sporazum dio je Akcijskog plana Komisije za financiranje održivog rasta i sastavni je dio planova unije tržišta kapitala da poveže izvore financiranja s potrebama realnog gospodarstva.

Pojedinosti

Datum objave
18. prosinca 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj