Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. lipnja 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Sporazum o jamstvu za socijalno poduzetništvo Hrvatskoj

Junckerov plan: Europski investicijski fond i Erste grupa potpisali sporazum vrijedan 50 milijuna eura za financiranje socijalnih poduzeća u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Srbiji.

Plan ulaganja za Europu - evaluacija

Europski investicijski fond (EIF) i svih sedam banaka članica Erste grupe potpisali su sporazum o jamstvu za socijalno poduzetništvo radi pružanja financijskih sredstava socijalnim organizacijama u okviru programa EU-a za zapošljavanje i društvene inovacije (EaSI).

Novim sporazumom o jamstvu mreži lokalnih banaka Erste grupe omogućuje se ponuda ukupno 50 milijuna eura u kreditima tijekom sljedećih pet godina za najmanje 500 socijalnih organizacija u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Srbiji.

Taj novi sporazum o financiranju moguć je zahvaljujući Europskom fondu za strateška ulaganja (EFSU), središnjem elementu Plana ulaganja za Europu.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „Europska komisija odlučna je promicati uključivo poduzetništvo u okviru borbe protiv socijalne i financijske isključenosti. Zbog toga srdačno pozdravljam današnji sporazum s Erste grupom, kojim će se omogućiti potpora za približno 500 socijalnih poduzeća u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Srbiji te Mađarskoj, u kojoj je to prvi sporazum te vrste. Zahvaljujući sporazumu socijalna poduzeća dobit će potporu za pokretanje i razvoj poslovanja te tako otvoriti radna mjesta i omogućiti uključiv rast na lokalnoj razini.“

Zahvaljujući programu koji podupire EU, socijalni poduzetnici i neprofitne organizacije na raspolaganju će imati kredite s manjim kamatnim stopama i manjim potrebnim jamstvima.Erste grupa ponudit će financiranje širokoj lepezi sektora socijalnog poduzetništva, pri čemu će poseban naglasak biti na inovativnim, socijalno usmjerenim organizacijama koje djeluju u području obrazovanja, zdravlja, socijalnih usluga te zapošljavanja marginaliziranih skupina i skupina u nepovoljnijem položaju.

Pojedinosti

Datum objave
19. lipnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj