Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak22. svibnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Spajanja: Uvjetna odluka Komisije o stjecanju društva OMV Slovenija od strane MOL-a

MOL i OMV Slovenija su, s pravom, treći i drugi najveći maloprodajni opskrbljivači gorivom u Sloveniji, odmah nakon Petrola (tj. vodećeg nacionalnog trgovca na malo motornim gorivom).

Spajanja: Ključno Komisijino stjecanje društva OMV Slovenija od strane MOL-a, podložno uvjetima

Europska komisija odobrila je, u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama, predloženo stjecanje OMV Slovenije od strane MOL-a. Odobrenje je uvjetovano o prepuštanju 39 benzinskih postaja u Sloveniji grupi Shell.

Ta je odluka uslijedila nakon temeljite istrage o predloženom stjecanju društva OMV Slovenija od strane MOL-a. MOL i OMV Slovenija su, s pravom, treći i drugi najveći maloprodajni opskrbljivači gorivom u Sloveniji, odmah nakon Petrola (tj. vodećeg nacionalnog trgovca na malo motornim gorivom).

Nakon istraživanja tržišta Komisija je smatrala da bi transakcija, kako je prvotno prijavljena, naštetila tržišnom natjecanju u maloprodaji motornih goriva (benzin i dizel) pojedincima u Sloveniji.

Kako bi otklonio zabrinutost Komisije u pogledu tržišnog natjecanja, MOL je grupi Shell ponudio prodaju maloprodajne mreže od 39 benzinskih postaja u Sloveniji koja trenutačno djeluje kao dio mreža benzinskih postaja MOL-a i OMV Slovenija.

Komisija je zaključila da predložena transakcija, kako je izmijenjena preuzetim obvezama, više neće izazvati zabrinutost oko tržišnog natjecanja. Odluka je uvjetovana potpunim poštovanjem obveza.

Izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: „MOL i OMV među najvećim su proizvođačima goriva u Sloveniji. Moramo se pobrinuti za to da tržište pogonskih goriva ostane otvoreno i konkurentno te usmjereno, posebno u kontekstu trenutačne energetske krize.“

Priopćenje za medije dostupno je na sljedećoj poveznici.

Pojedinosti

Datum objave
22. svibnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj