Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak9. kolovoza 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Solidarnost EU-a sa Slovenijom nakon razornih poplava

Nakon slovenskog zahtjeva za pomoć Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu aktiviran je u nedjelju. U roku od dva dana osam država članica EU-a, uključujući Hrvatsku, ponudilo je i pokrenulo pomoć.

Ursula von der Leyen U sloveniji

Tijekom današnjeg posjeta Sloveniji predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila je područja pogođena štetom od poplava kako bi dobila uvid u razmjere štete i zajamčila punu potporu EU-a. Zajedno sa slovenskim premijerom Robertom Golobom helikopterom su preletjeli pogođena područja i susreli snage pomoći na terenu i lokalne stanovnike Koroške regije. U izjavi za medije sa slovenskim premijerom Robertom Golobom, von der Leyen izjavila je: Teška srca gledala sam razaranja uzrokovana kišom, poplavama i klizištima te suosjećam sa žrtvama i žalim za onima koji su izgubili živote. Slovenija ima podršku Europe sve dok to bude potrebno. Financijska pomoć uključuje paket za hitne potrebe i za srednjoročno i dugoročno razdoblje. Von der Leyen posebno se osvrnula na Fond solidarnosti, NextGenerationEU i Kohezijski fond.

Predsjednicu je tijekom posjeta Sloveniji pratio povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič. Govoreći na izvanrednoj plenarnoj sjednici Slovenske narodne skupštine, von der Leyen  je izjavila: Slovenski narod hrabro i suosjećajno se suočio sa snagama prirode. Njihova reakcija bila je izvanredna. Cijela zemlja reagirala je nevjerojatnom brzinom i spriječila je još veći gubitak života. 


Potpora država članica EU-a: teška oprema i stručni timovi


Nakon slovenskog zahtjeva za pomoć, Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu aktiviran je u nedjelju, 6. kolovoza 2023. U roku od dva dana sedam država članica EU-a, uključujući Hrvatsku ( Njemačka, Francuska, Austrija, Češka, Hrvatska, Slovačka i Italija. Konkretno, odnosi se na ukupno četiri helikoptera, 9 mostova i 14 rovokopača, kao i na drugu opremu kao što su kamioni i utovarivači. Osim toga, postoji nekoliko timova inženjera i časnika za vezu, s ukupno 130 europskih snaga) ponudilo je i pokrenulo pomoć. Pomoć se odnosi se na ukupno četiri helikoptera, 9 mostova i 14 rovokopača, kao i na drugu opremu kao što su kamioni i utovarivači. Osim toga, postoji nekoliko timova inženjera i časnika za vezu, s ukupno 130 europskih snaga koji, između ostalog, pomažu očistiti krhotine i izgraditi improvizirane mostove kako bi se obnovila veza za odsječena područja.

Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije neprekidno radi na koordinaciji i usmjeravanju pomoći. Copernicus omogućuje satelitsko kartiranje pogođenih područja.

 

Paket pomoći EU-a koji se sastoji od tri komponente

S obzirom na planirane mjere potpore EU-a toj zemlji, predsjednica Komisije rekla je da će Europa nastaviti pomagati Sloveniji u obnovi u narednim tjednima i mjesecima. „Slovenija se može prijaviti i dobiti financijsku potporu Europske unije.” Pomoć EU-a temelji se na tri stupa:

  • Fond solidarnosti: Dostupno je ukupno 400 milijuna eura. Od toga 100 milijuna financira Europska komisija kao predujam prije kraja godine. Preostalih 300 milijuna eura 2024. ako je slovenski zahtjev podnesen uz prvu procjenu štete.
  • NextGenerationEU: Slovenija može podnijeti zahtjev za iznos do 2,7 milijardi eura u okviru tog programa obnove. Međutim, zahtjev se mora zaprimiti do kraja mjeseca, a Slovenija i Komisija osnovale su zajedničku radnu skupinu u tu svrhu. Mobilizirat će se i europska pričuva za krize u poljoprivrednom sektoru – pomoć poljoprivrednicima koji su izgubili stoku, usjeve i opremu.
  • Postojeća sredstva, posebno u Kohezijskom fondu: Ispitat će kako se postojeća sredstva EU-a mogu preraspodijeliti, tj. Kohezijski fond namijenjen Sloveniji u iznosu od 3,3 milijarde eura, koji se može iskoristiti do 2027.

 

 

Više informacija

Izjava predsjednice von der Leyen na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa slovenskim premijerom Golobom  

Govor predsjednice von der Leyen na izvanrednoj plenarnoj sjednici Državnog zbora Republike Slovenije 

Mehanizam Europske unije za za civilnu zaštitu

Usluge upravljanja kriznim situacijama programa Copernicus

 
 

 

Pojedinosti

Datum objave
9. kolovoza 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj