Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. svibnja 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Socijalni samit u Portu: Partneri se obvezali na ostvarivanje socijalnih ciljeva za 2030.

U zajedničkoj izjavi iz Porta o preuzetim obvezama u socijalnim pitanjima partneri su se obvezali angažirati kako bi se ispunili ciljevi iz akcijskog plana za provedbu europskog stupa socijalnih prava.

Socijalni samit u Portu: Partneri se obvezali na ostvarivanje socijalnih ciljeva za 2030.

U zajedničkoj izjavi iz Porta o preuzetim obvezama u socijalnim pitanjima partneri su se obvezali angažirati kako bi se ispunili ciljevi iz akcijskog plana za provedbu europskog stupa socijalnih prava. Riječ je o tri glavna cilja koje treba ostvariti do 2030.:

  1. zaposleno bi trebalo biti barem 78 % osoba u dobi od 20 do 64 godine
  2. barem 60 % svih odraslih osoba trebalo bi pohađati neki oblik osposobljavanja svake godine
  3. broj osoba kojima prijeti siromaštvo ili socijalna isključenost trebao bi se smanjiti za barem 15 milijuna, a među njima bi trebalo biti barem 5 milijuna djece manje.

Prvoga dana socijalnog samita u Portu te su obveze preuzeli predsjednica Europske komisije, predsjednik Europskog parlamenta, premijer Portugala, koji trenutačno predsjeda Vijećem EU-a, europski socijalni partneri i organizacije civilnog društva. Pritom su se obvezali i da će učiniti sve što je u njihovoj moći za izgradnju uključivije Europe s izraženijom socijalnom komponentom. Pozdravili su akcijski plan za provedbu europskog stupa socijalnih prava i naglasili da će još aktivnije raditi na realizaciji njegovih načela, snažnom i pravednom oporavku te otvaranju velikog broja novih radnih mjesta.

Današnji samit prijeloman je trenutak za socijalna prava u Europi jer su socijalni partneri i civilno društvo pozvali čelnike država i vlada EU-a da podrže akcijski plan i njegove glavne ciljeve, ali i utvrde ambiciozne nacionalne ciljeve koji mogu konkretno doprinijeti postizanju zajedničkog cilja.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Važno je da uz zelene i digitalne ciljeve postignemo i europske socijalne ciljeve. Stoga moramo nastojati da stopa zaposlenosti među Europljanima bude što viša, da svi imaju pristup potrebnim vještinama i da se svima pruže jednake prilike u digitalnijem i održivijem gospodarstvu. Socijalni samit u Portu prilika je da preuzmemo zajedničke obveze za izgradnju socijalne i moderne Europe u kojoj svatko može naći svoje mjesto.

Portugalski premijer António Costa rekao je: Danas smo se obvezali angažirati za budućnost. Zaključili smo da će naša društva biti prosperitetnija i pravednija samo ako, uz zaštitu okoliša i razvoj digitalizacije, provodimo načela stupa socijalnih prava.

Nakon konferencije na visokoj razini održao se i neformalni sastanak čelnika država i vlada u subotu, 8. svibnja. Socijalni samit u Portu.

Pojedinosti

Datum objave
10. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj