Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. listopada 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Snažniji angažman EU-a za zeleniji, miran i prosperitetan Arktik

Visoki predstavnik i Komisija predstavili su danas svoj koncept snažnijeg angažmana EU-a za miran, održiv i prosperitetan Arktik. Regija Arktika izrazito je strateški bitna za Europsku uniju, s obzirom na klimatske promjene, sirovine i geostrateški...

Snažniji angažman EU-a za zeleniji, miran i prosperitetan Arktik

EU će osnovati ured Europske komisije na Grenlandu, čime će se u vanjskim odnosima EU-a više istaknuti arktičke teme. Osim toga, financijska sredstva EU-a usmjerit će se na poticanje zelene tranzicije na Arktiku u korist arktičkog stanovništva.

Uoči Konferencije UN-a o klimatskim promjenama (COP26) i kao potpora globalnom djelovanju u području klime, u Komunikaciji se poziva na to da se izbjegne vađenje nafte, ugljena i plina.

Josep Borell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednik Komisije, izjavio je: Arktik se brzo mijenja zbog utjecaja globalnog zagrijavanja, sve većeg nadmetanja za prirodne resurse i geopolitičkih suparništava. Ti događaji pokazuju da Europa mora definirati svoje geopolitičke interese u širem smislu kako bi promicala stabilnost, sigurnost i miroljubivu suradnju na Arktiku.

Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, rekao je: Arktik se zagrijava dvostruko brže od ostatka planeta. Otapanje leda i odmrzavanje vječnog leda na Arktiku dodatno ubrzavaju klimatske promjene i uzrokuju teške povezane posljedice. EU se obvezao da će Arktik učiniti sigurnim, stabilnim, održivim i uspješnim. Bit će siguran i stabilan zahvaljujući pojačanoj međunarodnoj suradnji, a održiv i prosperitetan zahvaljujući snažnoj vezi angažmana EU-a na Arktiku s našom klimatskom politikom, europskim zelenim planom i njegovom dimenzijom plavog gospodarstva.

Siguran, stabilan, održiv, miran i prosperitetan Arktik

Kao bitan gospodarski akter EU je suodgovoran za globalni održivi razvoj, među ostalim i na Arktiku, i za egzistenciju njezinih stanovnika, uključujući autohtone narode. EU snažno utječe na Arktik zbog svojeg ekološkog otiska i potražnje za resursima i proizvodima.

Klimatske promjene najveća su prijetnja s kojom se Arktik suočava. Dosegnule su dosad nezabilježenu kriznu točku. EU predvodi borbu protiv njih, spreman je u potpunosti dati svoj obol i preuzeti svoju globalnu odgovornost. Zadao si je cilj da do 2050. postane klimatski neutralan i da do 2030. smanji emisije stakleničkih plinova za 55 %, kako je propisano u novom zakonu o klimi i paketu prijedloga o europskom zelenom planu uoči konferencije UN-a o klimi COP26. Zagrijavanje Arktika snažno utječe na ostatak svijeta, zbog čega je nužno hitno djelovanje u području klime.

Europski zeleni plan i niz zakonodavnih prijedloga bit će okosnica angažmana EU-a na Arktiku, zajedno s novim pristupom EU-a održivom plavom gospodarstvu na temeljima znanosti, inovacija i regionalnih ulaganja.

EU će dodatno ojačati svoj angažman na Arktiku imajući u vidu sljedeće ključne ciljeve:

  • doprinositi mirnom i konstruktivnom dijalogu i međunarodnoj suradnji kako bi Arktik ostao siguran i stabilan otvaranjem arktičkih tema u vanjskim odnosima, jačanjem regionalne suradnje te praćenjem i predviđanjem novih sigurnosnih izazova
  • poduzimati odlučne mjere za smanjivanje ekoloških, društvenih, gospodarskih i političkih posljedica klimatskih promjena i uništavanja okoliša, učiniti Arktik otpornijim primjenom zakonodavstva o okolišu, usklađenim djelovanjem protiv crnog ugljika i otapanja vječnog leda te zalaganjem za to da se izbjegne vađenje nafte, ugljena i plina, što se odnosi i na arktičke regije
  • podupirati sveobuhvatan, uključiv i održiv razvoj arktičkih regija u korist njihovih sadašnjih stanovnika i budućih generacija, posebno se posvećujući potrebama autohtonih naroda, žena i mladih, te ulagati u radna mjesta okrenuta budućnosti, među ostalim u plavo gospodarstvo.

Podupiranje multilateralne suradnje na Arktiku temeljni je interes EU-a. Na temelju svojih vrijednosti i načela EU će surađivati sa svim ključnim partnerima i dionicima na Arktiku i izvan njega, uzimajući u obzir zajedničko zalaganje za sigurnu, održivu, prosperitetnu i mirnu regiju, što je u zajedničkom interesu cijelog svijeta.

Kontekst

Komunikacija će zamijeniti Zajedničku komunikaciju „Integrirana politika Europske unije za Arktik”, donesenu 27. travnja 2016. Otkako je predstavljena 2008., politika EU-a prema Arktiku redovito se ažurira. U prosincu 2019. države članice pozvale su u zaključcima Vijeća Komisiju i Visokog predstavnika da nastave primjenjivati politiku EU-a prema Arktiku i pokrenu postupak njezina ažuriranja.

Više informacija

Zajednička komunikacija „Snažniji angažman EU-a za miran, održiv i prosperitetan Arktik”

Pitanja i odgovori

Informativni članak

Pojedinosti

Datum objave
14. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj