Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak13. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Sigurnost zračnog prometa: 20 ruskih zračnih prijevoznika dodano na EU-ov popis prijevoznika koji ne zadovoljavaju međunarodne standarde sigurnosti

Riječ je o popisu zračnih prijevoznika koji ne zadovoljavaju međunarodne standarde sigurnosti, pa im je stoga zabranjeno ili ograničeno letenje u Europskoj uniji.

Sigurnost zračnog prometa: 20 ruskih zračnih prijevoznika dodano na EU-ov popis prijevoznika koji ne zadovoljavaju međunarodne standarde sigurnosti

Komisija je ažurirala EU-ov sigurnosni popis zračnih prijevoznika. Riječ je o popisu zračnih prijevoznika koji ne zadovoljavaju međunarodne standarde sigurnosti, pa im je stoga zabranjeno ili ograničeno letenje u Europskoj uniji. Nakon ažuriranja na popis je dodan 21 zračni prijevoznik certificiran u Rusiji. Razlog za ažuriranje su ozbiljni sigurnosni rizici zbog toga što je Rusija uvela prisilno ponovno registriranje zrakoplova u stranom vlasništvu, što znači da se svjesno dopušta letenje bez valjanih svjedodžbi o plovidbenosti. To je kršenje međunarodnih standarda sigurnosti zračnog prometa.

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je: Ruska Savezna agencija za zračni promet dopustila je ruskim zračnim prijevoznicima da organiziraju letove sa stotinama zrakoplova u stranom vlasništvu koji nemaju valjane svjedodžbe o plovidbenosti. Ti ruski zračni prijevoznici svjesno su kršili međunarodne standarde sigurnosti. Nije riječ samo o očitom kršenju Čikaške konvencije – Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu – nego i o izravnoj opasnosti za sigurnost zračnog prometa. Htjela bih podsjetiti da živimo u dobu neizazvane i neopravdane ruske vojne agresije na Ukrajinu i u vezi s tim jasno istaknuti jednu stvar: ovo nije još jedna sankcija protiv Rusije. Ova je odluka donesena isključivo iz tehničkih i sigurnosnih razloga. Sigurnost ne smije biti ugrožena zbog politike.

Nakon ažuriranja popisa zabrana letenja u EU-u vrijedi za ukupno 117 zračnih prijevoznika:

  • 90 zračnih prijevoznika certificiranih u 15 država[1] u kojima nadležna tijela nisu na odgovarajući način provodila nadzor sigurnosti;
  • 21 zračni prijevoznik certificiran u Rusiji i šest pojedinačnih zračnih prijevoznika iz drugih država kod kojih su utvrđeni ozbiljni sigurnosni nedostaci: Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Surinam), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigerija) i Air Zimbabwe (Zimbabve).

Za dva zračna prijevoznika letenje je ograničeno: Iran Airu (Iran) i Air Koryou (Sjeverna Koreja) dopušteno je letenje u EU-u samo s određenim tipovima zrakoplova.

Kontekst

Ažuriranje EU-ova sigurnosnog popisa zračnih prijevoznika temelji se na jednoglasnom mišljenju stručnjaka za sigurnost zračnog prometa iz država članica koji su se 5. travnja 2022. sastali na videokonferenciji u okviru Odbora EU-a za sigurnost zračnog prometa. Tim odborom predsjeda Komisija uz potporu Agencije Europske unije za sigurnost zračnog prometa (EASA). Odbor za promet Europskog parlamenta podupro je ovo ažuriranje popisa. Odluke koje se odnose na EU-ov sigurnosni popis zračnih prijevoznika temelje se na međunarodnim sigurnosnim standardima. Treba posebno istaknuti sigurnosne standarde Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori o EU-ovu sigurnosnom popisu zračnih prijevoznika

Popis zračnih prijevoznika kojima je zabranjeno letenje u EU-u 

 

[1] Afganistan, Angola (osim dva zračna prijevoznika), Armenija, Kongo (Brazzaville), Demokratska Republika Kongo, Džibuti, Ekvatorska Gvineja, Eritreja, Kirgistan, Liberija, Libija, Nepal, Sveti Toma i Prinsipe, Sijera Leone i Sudan.

Pojedinosti

Datum objave
13. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj