Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak27. lipnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Sigurnost opskrbe energijom: Komisija iskazuje zadovoljstvo zbog brzog donošenja novih pravila za skladištenje plina

Komisija je 23. ožujka podnijela zakonodavni prijedlog o obvezama minimalne napunjenosti skladišta plina kako bi se počevši sa sljedećom zimom osigurala sigurnost opskrbe po razumnim cijenama.

Sigurnost opskrbe energijom: Komisija iskazuje zadovoljstvo zbog brzog donošenja novih pravila za skladištenje plina

Danas doneseno zakonodavstvo o skladištenju znači veću sigurnost opskrbe plinom u EU-u i to već od ove zime. Zbog poremećaja u opskrbi koje je izazvala Rusija Uredbom EU-a o skladištenju plina uvedena je obveza da se europske rezerve plina napune prije zime i da se upravljanje tim rezervama zaštiti od vanjskog uplitanja. Konkretno, prema novim pravilima od država članica EU-a zahtijeva se da do studenoga ove godine skladišta plina napune do 80 % kapaciteta, a u narednim godinama do 90 %.

Pravila su donesena u rekordnom roku zahvaljujući spremnosti Parlamenta i Vijeća da hitno razmotre zakonodavni prijedlog zbog ruskog rata protiv Ukrajine. 

Povjerenica za energetiku Kadri Simson pozdravila je današnje donošenje na sastanku Vijeća za energetiku u Luxembourgu te izjavila: Željela bih odati priznanje Parlamentu i Vijeću zbog njihova pozitivnog i konstruktivnog stava u vezi s ovim prijedlogom. Način na koji su ovo riješili važan je iskaz jedinstva, odlučnosti i brzog djelovanja EU-a s obzirom na pokušaje Kremlja da iskoriste izvoz plina kao oružje. Sada je ključno da ustrajemo u ispunjavanju novih ciljeva skladištenja i da povećamo pripravnost u slučaju daljnjeg pogoršanja situacije.

U skladu s novim zakonodavstvom 18 država članica s podzemnim skladištima plina dužno je do 1. studenoga napuniti 80 % svojeg skladišnog kapaciteta, a potiče ih se da pokušaju napuniti 85 %. Sljedećih će godina taj cilj biti 90 %. Države članice bez skladišne infrastrukture dužne su u duhu solidarnosti sklopiti bilateralne sporazume za skladištenje dovoljnih količina plina za vlastitu uporabu u susjednim zemljama. Skladišta plina odsad će se smatrati kritičnom infrastrukturom, a svi operatori sustava skladištenja u EU-u morat će proći novi postupak certifikacije kako bi se smanjili rizici od vanjskog uplitanja.

Kontekst:

Komisija je 23. ožujka podnijela zakonodavni prijedlog o obvezama minimalne napunjenosti skladišta plina kako bi se počevši sa sljedećom zimom osigurala sigurnost opskrbe po razumnim cijenama. Nova uredba bila je brz odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i poziv čelnika EU-a u Izjavi iz Versaillesa da se koordiniranim postupcima punjenja osigura dovoljna razina uskladištenog plina za zimu.

Europsko vijeće 24. i 25. ožujka 2022. naložilo je Vijeću da prouči prijedloge Komisije i potvrdilo da bi punjenje skladišta plina u Uniji trebalo početi što je prije moguće. Parlament je 5. travnja izglasao pokretanje ubrzanog postupka za donošenje pravila.  

Današnje službeno odobrenje ministara energetike EU-a potvrđeno je prošlog tjedna na glasanju u Europskom parlamentu. Nova Uredba o skladištenju plina sad je službeno donesena i stupit će na snagu na dan objave u Službenom listu Europske unije. 

Dodatne informacije:

Sigurnost opskrbe energijom

Komisija iznijela opcije za ublažavanje posljedica visokih cijena energije

Komunikacija o sigurnosti opskrbe i osiguravanju priuštivih cijena energije

Pojedinosti

Datum objave
27. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj