Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak29. lipnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Sigurnosna unija: Komisija ubrzava rad na mjerama za sprječavanje radikalizacije i kiberprijetnji

Europska komisija danas je predstavila osmo izvješće o napretku prema učinkovitoj i istinskoj sigurnosnoj uniji te pozvala na to da se ubrza sadašnji rad na poboljšanju sigurnosti građana EU-a.

Izvješće o provedbi viznog informacijskog sustava (VIS)

Kako je istaknuto u zaključcima Europskog vijeća od 22. i 23. lipnja, nedavni su napadi ponovno istaknuli potrebu za jačanjem zajedničkih nastojanja na razini EU-a u pogledu borbe protiv terorizma, mržnje i nasilnog ekstremizma. U tom kontekstu Komisija je danas dala pregled mjera poduzetih na razini EU-a za borbu protiv radikalizacije, terorizma i kriminala te njihova financiranja kao i protiv kiberprijetnji. Osim toga, predstavila je izvješća o sljedećim koracima za ostvarenje interoperabilnosti informacijskih sustava.

Kontekst

Sigurnost je politički prioritet od početka mandata Junckerove Komisije – od Političkih smjernica predsjednika Junckera iz srpnja 2014. do najnovijeg govora o stanju Unije od 14. rujna 2016.

Europski program sigurnosti vodič je Komisijina rada u tom području, a u njemu se utvrđuju glavne mjere za osiguravanje učinkovitog odgovora EU-a na sigurnosne i terorističke prijetnje, uključujući borbu protiv radikalizacije, jačanje kibersigurnosti, suzbijanje financiranja terorizma i poboljšanje razmjene informacija. Otkad je program donesen, ostvaren je znatan napredak u njegovoj provedbi, čime se stvaraju uvjeti za uspostavu učinkovite i istinske sigurnosne unije. Taj se napredak odražava u Komisijinim izvješćima koja se redovito objavljuju.

U pogledu borbe protiv radikalizacije Europska komisija već neko vrijeme podupire rad država članica inicijativama i platformama poput mreže EU-a za osvješćivanje o radikalizaciji i internetskog foruma EU-a. U lipnju prošle godine Komisija je objavila Komunikaciju u kojoj je predstavila konkretne mjere za potporu državama članicama u sprečavanju i borbi protiv nasilne radikalizacije koja vodi do terorizma.

U zaključcima Europskog vijeća od 22. i 23. lipnja 2017. dodatno je naglašena odlučnost EU-a da ostvari suradnju na europskoj razini u borbi protiv terorizma i da poboljša sigurnost EU-a.

Pojedinosti

Datum objave
29. lipnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj