Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak25. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Schengensko područje: Cipar pristupio Schengenskom informacijskom sustavu

Cipar se danas pridružuje Schengenskom informacijskom sustavu (SIS), najvećem sustavu za razmjenu informacija za sigurnost i upravljanje granicama u Europi.  

Schengen informaton system

Povezivanje Cipra sa SIS-om omogućuje tijelima kaznenog progona da sa svim sudionicima u SIS-u primaju i razmjenjuju informacije u stvarnom vremenu o traženim ili nestalim osobama, državljanima trećih zemalja koji nemaju zakonsko pravo boravka u EU-u i izgubljenim ili ukradenim predmetima (npr. automobili, vatreno oružje, plovila i osobne isprave). Cipar je uspostavio i poseban ured SIRENE, koji je odgovoran za koordinaciju razmjene informacija i suradnje u vezi s upozorenjima u SIS-u. Bit će dio mreže nacionalnih ureda SIRENE koji podupiru funkcioniranje SIS-a.

Ažurirani SIS stupio je na snagu 7. ožujka 2023. Ojačan je kako bi se uključilo nove kategorije upozorenja, biometrijske podatke kao što su otisci dlanova, otisci prstiju i evidencije o DNK-u nestalih osoba, kao i dodatne alate za borbu protiv kriminala i terorizma. Do danas je obnovljeni SIS operativan u 31 europskoj zemlji (27 država članica EU-a i zemalja pridruženih Schengenu).

Schengenski informacijski sustav

Schengenski informacijski sustav (SIS) najrašireniji je i najveći sustav za razmjenu informacija za potrebe sigurnosti i upravljanja granicama u Europi. Budući da u Europi ne postoje unutarnje granice među zemljama schengenskog područja, SIS je najuspješniji alat za suradnju za granična, imigracijska, policijska, carinska i pravosudna tijela u EU-u i zemljama pridruženima Schengenu.

Nadležna nacionalna tijela, kao što su policija i službenici graničnog nadzora, mogu unositi i pregledavati upozorenja o osobama i predmetima u zajedničkoj bazi podataka. Te osobe i predmeti mogu se locirati bilo gdje u EU-u i schengenskom području tijekom graničnih, policijskih ili drugih zakonitih kontrola.

Sustav od 1995. pomaže Europi da očuva svoju sigurnost bez kontrola na unutarnjim granicama.

Tijekom 2013. uvedena je druga generacija SIS-a (SIS II) s dodatnim funkcijama, kao što je mogućnost dodavanja otisaka prstiju i fotografija uz upozorenja.

SIS je u ožujku 2023. nadograđen novim upozorenjima, najnovijim podacima i poboljšanim funkcijama.  

Više o Schengenskom informacijskom sustavu.

 

Dodatne informacije:

Dnevne vijesti od 25. srpnja

Pojedinosti

Datum objave
25. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj