Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak5. svibnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Savjetovanje o putovnicama za usluge i uklanjanje prepreka u građevinskom sektoru

Početkom svibnja Europska komisija pokrenuila je javno savjetovanje o prijedlogu za uvođenje putovnice za usluge i uklanjanje regulatornih prepreka u građevinskom sektoru i sektoru poslovnih usluga.

20160505_workers_helmet_calendar.jpg

Komisija je u listopadu 2015. predstavila Strategiju za unutarnje tržište najavljujući, između ostalog, i uvođenje 2putovnice za usluge". Cilj je da europsko jedinstveno tržište postane odskočna daska za uspjeh Europe u globalnom gospodarstvu. Jedinstveno tržište jedno je od najvećih europskih postignuća, namijenjeno slobodnijem kretanju roba, usluga, kapitala i ljudi. Stručnjacima i poduzećima nudi mogućnosti, a potrošačima veći izbor i niže cijene. Omogućuje ljudima da putuju, žive, rade i studiraju gdje god žele.

Povjerenica Elżbieta Bie ńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, izjavila je: Jedinstveno tržište u središtu je europske integracije.Ako želimo ponovno uspostaviti povjerenje gra đana u europski projekt, stvoriti radna mjesta i konkurentno gospodarstvo te zadr žati utjecaj u svijetu, moramo ostvariti puni potencijal jedinstvenog tr ži šta. U aktualnoj ambicioznoj i pragmati čnoj strategiji stavljamo naglasak na rezultate. U partnerstvu s Europskim parlamentom i dr žavama članicama moramo sada osigurati da te konkretne mjere što br že stupe na snagu. Europa ne smije gubiti vrijeme ve ć mora što prije odgovoriti na izazove u pogledu konkurentnosti.

Jedinstveno tržište jedno je od najvećih europskih postignuća, namijenjeno slobodnijem kretanju roba, usluga, kapitala i ljudi. Stručnjacima i poduzećima nudi mogućnosti, a potrošačima veći izbor i niže cijene. Omogućuje ljudima da putuju, žive, rade i studiraju gdje god žele. No te se mogućnosti uvijek ne ostvaruju jer pravila jedinstvenog tržišta nisu poznata, ne provode se ili ih jednostavno ugrožavaju različite neopravdane prepreke. Treba prilagoditi jedinstveno tržište kako bi bilo u skladu sa stvarnim kontekstom današnjice: mora se naći mjesto za inovativne ideje i nove poslovne modele.

Najava javnog savjetovanja

Upitnik na hrvatskom jeziku

Priopćenje za medije o predstavljanju plana o europskom jedinstvenom tržištu

Infočlanak: Pravednije i bolje povezano jedinstveno tržište

Pojedinosti

Datum objave
5. svibnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj