Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. rujna 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Savez za kružnu plastiku: novi korak prema 10 milijuna tona reciklirane plastike

Komisija danas pozdravlja važan novi korak koji je poduzeo Savez za kružnu plastiku kako bi se ojačalo tržište EU-a za recikliranu plastiku i osiguralo recikliranje najmanje 10 milijuna tona plastike do 2025. Od osnivanja Saveza 2018. ostvaren je...

Savez za kružnu plastiku: novi korak prema 10 milijuna tona reciklirane plastike

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: U okviru Saveza za kružnu plastiku vrijednosni lanac plastike pokazuje odličnu suradnju u prelasku na kružnu plastiku. Mobilizacijom svih dionika, javnih i privatnih, duž vrijednosnog lanca i u svim ključnim sektorima u kojima se upotrebljava plastika povećava se i otpornost Europe maksimalnim iskorištavanjem plastičnog otpada kao vrijednog resursa. Pozdravljam te napore i računam na kontinuirani angažman saveza.

Danas savez predstavlja gotovo 300 industrijskih i akademskih organizacija te organizacija javnog sektora u vrijednosnom lancu reciklirane plastike. Prve dobrovoljne obveze industrije za recikliranu plastiku pokazale su da bi opskrba recikliranom plastikom mogla doseći i premašiti cilj. No bilo je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se osigurala upotreba reciklirane plastike. U tom pogledu Savez priprema izvješće o zahtjevima i rješenjima za povećanje integracije reciklirane plastike u proizvode do 2025. Savez će također redovito ažurirati svoj plan od 10 milijuna tona reciklirane plastike otvorenim postupkom dijaloga i razmjene s nacionalnim i lokalnim tijelima i svim drugim zainteresiranim dionicima.

Pojedinosti

Datum objave
27. rujna 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj