Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak11. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Sastanak na vrhu zemalja zapadnog Balkana u Sofiji: poduzeti važni koraci za bolju regionalnu suradnju radi poticanja socioekonomskog oporavka i približavanja EU-u

Europska komisija pozdravlja predanost daljnjem jačanju regionalne suradnje radi približavanja Europi koju su čelnici zemalja zapadnog Balkana pokazali na sastanku na vrhu održanom danas u Sofiji. Pozitivna reakcija na gospodarski i investicijski...

Sastanak na vrhu zemalja zapadnog Balkana u Sofiji: poduzeti važni koraci za bolju regionalnu suradnju radi poticanja socioekonomskog oporavka i približavanja EU-u

Uoči sastanka na vrhu predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Zapadni Balkan apsolutni je prioritet ove Komisije od samoga početka mojeg mandata. Budućnost te regije leži u Europskoj uniji. Ovo je bila teška godina, no odlučno smo stajali jedni uz druge. Nedavno donesen gospodarski i investicijski plan ubrzat će gospodarski razvoj zapadnog Balkana i potaknuti približavanje te regije Europskoj uniji, njime će se podržati provedba temeljnih reformi, a regija će se približiti jedinstvenom tržištu EU-a. On vam može pomoći da poboljšate život svojih građana i poslovanje u svojoj regiji u sljedećih pet godina.

Visoki predstavnik / potpredsjednik Josep Borrell nadovezao se: Drago mi je što čelnici zemalja zapadnog Balkana regionalnu suradnju smatraju neophodnom. Ona je, naime, jednako važna za pomirenje kao i za gospodarski oporavak. Ne smijemo zaboraviti važnost održivog i socijalno pravednog oporavka. Zato su u središtu gospodarskog i investicijskog plana i zelenog programa za zapadni Balkan moderna i zelena ulaganja usmjerena na ljude. To znači i da se uz ulaganja moraju provoditi i temeljne reforme kako bi te zemlje nastavile približavanje EU-u.

Na sastanku na vrhu Olivér Várhelyi, povjerenik za susjedstvo i proširenje, rekao je: Suradnja s našim partnerima sa zapadnog Balkana i dalje je prioritet EU-a, a europska perspektiva i dalje je pokretač promjena u regiji. Predanost čelnika iz regije razvijanju zajedničkog regionalnog tržišta i provedbi zelene i digitalne tranzicije neophodna je za približavanje te regije EU-u. To su, naime, uz ulaganja u povezivost i ljudski kapital, najvažniji elementi gospodarskog i investicijskog plana za zapadni Balkan, koji je Europska komisija predstavila u listopadu, a građanima te regije donijet će konkretne koristi i ojačati naše veze s njome.

Inicijative predstavljene u Sofiji temelje se na obvezama koje je regija preuzela na sastanku na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana, održanom u svibnju 2020. u Zagrebu. Njihovoj provedbi pridonijet će i gospodarski i investicijski plan za zapadni Balkan, koji je Komisija donijela 6. listopada 2020., čiji je cilj mobilizirati do 9 milijardi eura bespovratnih sredstava EU-a kako bi se ubrzao socioekonomski oporavak regije od pandemije bolesti COVID-19 i ekonomsko približavanje EU-u. Predviđa se i pokretanje novog instrumenta jamstva za zapadni Balkan, koji bi omogućio prikupljanje ulaganja u iznosu do 20 milijardi eura.

Danas je u Sofiji održan sastanak koji su zajednički organizirale Bugarska i Sjeverna Makedonija, a na njemu je sudjelovalo više država članica i institucija EU-a u okviru Berlinskog procesa. Čelnici zemalja zapadnog Balkana pozdravili su plan i obvezali se na provedbu reformi potrebnih za postizanje njegovih ambicioznih ciljeva.

Čelnici su pozdravili i novi paket o povezivosti iz 2020. On obuhvaća šest projekata u području održivog prijevoza i čiste energije, koje je Komisija predstavila u okviru Okvirnog sporazuma o ulaganju za zapadni Balkan. Taj je paket prvi korak prema provedbi glavnih projekata gospodarskog i investicijskog plana, a njegovim je donošenjem ispunjena obveza EU-a iz 2015. o pružanju 1 milijarde eura potpore za povezanost u toj regiji.

Više informacija

Primjedbe visokog predstavnika / potpredsjednika Josepa Borrella

Primjedbe povjerenika Olivéra Várhelyija

Komunikacija o gospodarskom i investicijskom planu

Informativni članak o gospodarskom i investicijskom planu

Informativni članak o odnosima EU-a i zapadnog Balkana

Informativni članak o zelenom programu za zapadni Balkan

Informativni članak o planu povezivanja zapadnog Balkana

Brošura o EU-ovu planu povezivanja zapadnog Balkana

Informativni članak o potpori EU-a integraciji Roma na zapadnom Balkanu

Pojedinosti

Datum objave
11. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj