Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak5. prosinca 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana u Tirani za potvrđivanje strateške veze EU-a i partnera u procesu pristupanja

Europsku komisiju predstavljat će predsjednica Ursula von der Leyen, visoki predstavnik/potpredsjednik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell i povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi.

Sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana u Tirani za potvrđivanje strateške veze EU-a i partnera u procesu pristupanja

U utorak 6. prosinca čelnici EU-a i zapadnog Balkana održat će sastanak na vrhu u Tirani čiji je domaćin albanski premijer Edi Rama, a pod predsjedanjem predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. Europsku komisiju predstavljat će predsjednica Ursula von der Leyen, visoki predstavnik/potpredsjednik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell i povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi.

Sastanak na vrhu prvi se put održava na zapadnom Balkanu, što je jasan znak predanosti EU-a strateškom partnerstvu s regijom i perspektivi članstva u EU-u. Rasprave će biti usmjerene na zajedničko rješavanje posljedica ruske ratne agresije na Ukrajinu, posebno u energetskom sektoru. Komisija će izvijestiti o provedbi gospodarskog i investicijskog plana vrijednog gotovo 30 milijardi eura kako bi se potaknuo dugoročni oporavak regije. Nadalje, Komisija će izvijestiti o paketu energetske potpore za zapadni Balkan u vrijednosti od milijardu eura koji je predsjednica von der Leyen predstavila u studenome kako bi se ranjivim kućanstvima te srednjim i malim poduzećima pomoglo da ublaže visoke cijene energije, potaknu ključna infrastrukturna ulaganja za diversifikaciju opskrbe energijom i proizvodnja energije iz obnovljivih izvora te energetska učinkovitost. 

Uoči sastanka na vrhu čelnici će svjedočiti potpisivanju izjave predstavnika telekomunikacijskih operatora sa zapadnog Balkana i EU-a o prvom dobrovoljnom smanjenju naknada za roaming između regije i EU-a, počevši od listopada 2023.

Ostala pitanja na dnevnom redu uključivat će suradnju u području kibersigurnosti, manipulacije informacijama, migracija te jačanja političkog dijaloga i suradnje u ključnim sigurnosnim pitanjima. Predviđa se da će čelnici na kraju sastanka usvojiti izjavu. Nakon sastanka na vrhu predsjednica Ursula von der Leyen, predsjednik Charles Michel i premijer Edi Rama održat će zajedničku konferenciju za medije u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu. Možete je pratiti uživo na kanalu EbS.

Više informacija dostupno je na internetskim stranicama sastanka na vrhu EU-a i zapadnog Balkana te na Komisijinoj internetskoj stranici o europskoj politici susjedstva i pregovorima o proširenju.

Pojedinosti

Datum objave
5. prosinca 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj