Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. listopada 2021.Predstavništvo u Hrvatskoj

Sastanak na vrhu EU-a i Ukrajine: Zajedno naprijed

Na 23. sastanku na vrhu EU-a i Ukrajine održanom danas u Kijevu Europska unija i Ukrajina potvrdile su čvrsto partnerstvo i predanost jačanju političkog pridruživanja i gospodarske integracije Ukrajine s Europskom unijom.

Sastanak na vrhu EU-a i Ukrajine: Zajedno naprijed

Europsku uniju zastupali su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell, a Ukrajinu predsjednik Volodimir Zelenskij. Europska unija i Ukrajina usuglasile su zajedničku izjavu, iz koje je vidljiva sveobuhvatnost bilateralne suradnje.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Europska unija pridaje najveću važnost odnosima s Ukrajinom. Zajedno smo izgradili posebno partnerstvo koje se temelji na uzajamnoj solidarnosti i prijateljstvu. Dijelimo predanost jačanju političkog pridruživanja i gospodarske integracije Ukrajine s Europskom unijom te je u mnogim područjima ostvaren napredak. I dalje ćemo surađivati na ostvarenju neiskorištenih mogućnosti iz Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine. Sve navedeno, kao i jedinstveni stav u pogledu sankcija, dokaz je ustrajne i čvrste podrške EU-a Ukrajini.

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell nadovezao se: Unija je najjači i najpouzdaniji strateški partner Ukrajine. Na današnjem sastanku na vrhu također smo još jednom potvrdili neprekidnu političku potporu Unije njezinoj suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti te politiku nepriznavanja nezakonitog pripojenja Krima. Unija će nastaviti snažno podupirati provedbu sporazumâ iz Minska.

Cijeli govor predsjednice von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za medije dostupan je ovdje.

Na marginama sastanka na vrhu Europska unija i Ukrajina ostvarile su napredak u nizu ključnih sektora suradnje trima novim važnim sporazumima.

Potpisivanje ključnog sporazuma o zrakoplovstvu

Europska unija i Ukrajina potpisale su sveobuhvatni sporazum o zračnom prometu kojim se otvara put „zajedničkom zračnom prostoru” EU-a i Ukrajine, na temelju zajedničkih visokih standarda u važnim područjima kao što su sigurnost i upravljanje zračnim prometom. On će poboljšati pristup tržištu, a potrošačima i zračnim prijevoznicima s obje strane otvoriti nove mogućnosti.

Ukrajina je sve važnije zrakoplovno tržište Unije koje je s 9,8 milijuna putnika 2019. bilo 13. tržište po veličini izvan Unije. Putnički i teretni zračni prijevoz između Ukrajine i Unije posljednjih godina stalno raste, s iznimkom razdoblja krize uzrokovane bolešću COVID-19.

Cilj danas potpisanog sporazuma jest postupno otvoriti zrakoplovna tržišta obiju strana i integrirati Ukrajinu u širi zajednički europski zračni prostor. Ukrajina će dodatno uskladiti svoje propise s pravilima i standardima zračnog prometa u Uniji u područjima kao što su sigurnost zračnog prometa, upravljanje zračnim prometom, zaštita okoliša, gospodarski propisi, tržišno natjecanje, zaštita potrošača i socijalni aspekti.

Od današnjeg sporazuma očekuju se nove mogućnosti u području zračnog prijevoza, izravnije veze i gospodarske koristi za obje strane:

  • svi zračni prijevoznici iz Unije moći će izravno letjeti iz bilo kojeg mjesta u Uniji u bilo koju zračnu luku u Ukrajini, a to recipročno vrijedi i za ukrajinske zračne prijevoznike
  • ukinut će se sva ograničenja za letove između Ukrajine i Unije, a odredbama o otvorenom i pravednom tržišnom natjecanju zajamčit će se jednaki uvjeti.

Sporazum će olakšati međuljudske kontakte i proširiti komercijalne mogućnosti i trgovinu između Unije i Ukrajine. Ujedno će biti i vrijedan instrument u provedbi Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, prije svega kad je riječ o detaljnom i sveobuhvatnom području slobodne trgovine.

Iako obje strane tek trebaju ratificirati sporazum da bi službeno stupio na snagu, on će se početi primjenjivati od današnjeg potpisivanja.

Pridruživanje Ukrajine programu Obzor Europa

Sastanak na vrhu bio je i prilika da se dovrši postupak pridruživanja Ukrajine programu Obzor Europa, programu EU-a za istraživanja i inovacije za razdoblje 2021. – 2027. i programu Euratoma za istraživanje i osposobljavanje za razdoblje 2021. – 2025. Sada ukrajinski istraživači i inovatori mogu pod istim uvjetima kao subjekti iz država članica EU-a sudjelovati u tim dvama programima, koji imaju proračune od 95,5 milijardi eura, odnosno 1,38 milijardi eura. Suradnjom u području znanosti, istraživanja i inovacija dodatno se jača savez između Unije i Ukrajine radi ostvarivanja zajedničkih prioriteta, kao što su zelena i digitalna tranzicija. Obzor Europa jedan je od glavnih instrumenata za provedbu europske strategije za međunarodnu suradnju: Europski globalni pristup suradnji u području istraživanja i inovacija. Riječ je o programu koji je otvoren istraživačima i inovatorima iz cijelog svijeta koji se u pripremi prijedloga mogu udružiti s partnerima iz EU-a.

Pridruživanje Ukrajine programu Kreativna Europa

Tijekom sastanka na vrhu dovršeno je i pridruživanje Ukrajine programu Kreativna Europa u okviru kojeg Unija podupire sektor kulture i kreativni sektor u razdoblju 2021. – 2027. I u okviru novog programa Kreativna Europa podupiru se i promiču kulturna baština, kreativnost, internacionalizacija, profesionalizacija, inovacije i konkurentnost sektora kulture i kreativnog sektora. Sada ukrajinske kulturne i kreativne organizacije mogu pod istim uvjetima kao subjekti iz država članica Unije sudjelovati u tom vodećem europskom programu, vrijednom 2,44 milijarde eura.

Više informacija

Informativni članak o odnosima EU-a i Ukrajine

Internetske stranice Delegacije EU-a u Ukrajini

Internetska stranica Skupine Europske komisije za podršku Ukrajini

Međunarodni odnosi EU-a u zrakoplovstvu

Pojedinosti

Datum objave
12. listopada 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj